RU  UA

Тактичний відступ: як західне озброєння змінить ситуацію на фронті

Росія використовує застарілий мотлох для війни в Україні, але ця техніка все ще здатна стріляти. Ситуація кардинально зміниться, коли в Україну надійде західне озброєння, що дозволить бити по складах, тилах та ППО противника та призведе до "тактичного відступу" окупантів з нашої території.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовослужбовець Збройних сил України Євген Карась.

"Треба розуміти по озброєннях, що в росії на складаї ще достатньо багато мотлоху. Частина з нього в хорошому стані. Тому попри те, що ми бачимо шалені втрати, попри те, що ми бачимо колосальну кількість техніи, яку росіяни подарували нам, коли вони втікали, все одно в них мотлоху багато. Вони тягнули ті консервні бляшанки Т-62, зараз вони тягнуть Т-72. Теж старі, але все одно воно їде, стріляє. І такого мотлоху ще багато. Ми просто зараз витрушуємо привид комунізму просто, Радянського Союзу. Вони дістануть потім Т-34, Йосип Сталін там, почнуть літати на Ла-5", - зазначив військовий.

За словами Карася, не варто очікувати, що в Росії скоро закінчиться техіка. Треба дочекатися надходження західного озброєння, яке нівелює кількісну перевагу ворога якістю.

"Вони будуть продовжувати літати та намагатися це зробити, поки путін наказує та обіцяє, що можна буде не сплачувати аліменти, не сидіти у вʼязниці. Тому вони будуть створювати проблематику. Не треба очікувати, що в них закінчится техніка – техніки ще буде багато, цього розконсервованого мотлоху. Але тут треба вирішувати питання стратегічно. В нас буде достатньо сучасних західних зразків, які будуть просто нівелювати це, переважаючи в якості. Неважливо, скільки там консервних бляшанок, якщо є 5-10 цих західних комплексів на певній ділянці фронту", - пояснив боєць ЗСУ.

На деяких ділянках фронту вже є достатня кількість західного озброєння. Однак дальнобійні РСЗВ, які можуть надійти від партнерів, серйозно змінять ситуацію.

"Поставки ці йдуть, ми вже маємо достатню кількість на певних напрямках для того, щоб виконувати серйозні задачі. Але треба розуміти, що коли буде постачання цих дальнобійних РСЗВ, це якісно змінить ситуацію. Ми будемо бити по російських тилах, складах, штабах. У них вже зараз настрій поганенький, коли щось прилітає наше. А якщо ми будемо бити далеко по системах ПВО, тоді наша авіація, якої немає, але вона є, розгуляється. Вона буде сильно гуляти по російських військах", - наголосив Карась.

Коли Україна отримає сучасну зброю, росіяни підуть у "тактичний відступ", як це було на півночі країни та на Харківщині.

"Я думаю, що будуть відбуватися такі моменти, які ми бачили на Київщині, Чернігівщині чи Харківщині, коли російські війська під шаленими обстрілами будуть нести такі шалені втрати, що почнуть розглядати варіант тактичного панічного відступу та втечі з територій. Ми бачимо з землі, як це відбувається, коли йдуть обстріли, коли працює артилерія, і коли працює точно артилерія. Зараз у багатьох містах і наша артилерія працює неточно, і російська, тому що з обох сторін є старі зразки, недонавчені обслуговуючі війська. А якщо це буде прилітати точно в ціль і далеко, це просто буде паніка", - резюмував Карась.