RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Примусова "мобілізація" або просто "гарматне м'ясо": території ОРДЛО вкрилися могилами та новими цвинтарями

За відомостями української розвідки, втрати серед мобілізованих жителів ОРДЛО сягають 70-80%. Російські командири часто кидають загиблих на полі бою, але попри це території "республік" вкрилися могилами та новими цвинтарями.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

За інформацією правозахисних організацій, ватажки "республік" заборонили ховати загиблих у місцях загальних поховань. Натомість "влада" виділила ділянки для окремих цвинтарів, щоб не створювати ажіотаж серед населення.

"В Антрациті, Лутугинському районі, Ровеньках та поблизу Єнакієвого виділили земельні ділянки для поховання осіб, які були вбиті під час збройної агресії РФ проти України. Тіла вбитих жителів ОРДЛО, які були примусово мобілізовані, заборонено ховати на загальних кладовищах", - повідомила Східна правозахисна група.

Якщо за російських солдатів окупанти хоч якось змушені звітувати та виплатити компенсації у разі загибелі, то до "мобілізованих" з ОРДЛО ставлення зовсім інше. Формально "влада" так званих "ДНР" і "ЛНР" обіцяє виплачувати гроші у разі поранення або загибелі, але на практиці родичі виплат не отримують, навіть якщо у загиблого був російський "паспорт". Якщо немає тіла, місцеві "адміністрації" вважають їх зниклими безвісти.

Днями у так званій "ЛНР" стався "жіночий бунт". Дружини та родички "мобілізованих" вийшли з претензіями до місцевих ватажків. За словами жінок, російське командування, відступаючи, покинуло їх чоловіків під Харковом. Вцілілі "мобілізовані" намагалися пробратися на територію РФ, але окупанти їх не пустили, погрожуючи розстрілом за "дезертирство".

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що так званих "мобілізованих" громадян України з окупованих територій використовують як гарматне м'ясо не лише тому, що російському командуванню на них начхати.

"Думаю, багато хто читав або хоча б чув про відому публікацію на "РІА Новини", що закликає до геноциду нашого народу. Йдеться про політичну установку, згідно з якою, чим більше українців загине, тим краще для кремлівських інтересів. Кремлю не важливо, про яких саме громадянах України йдеться – мешканців вільної чи окупованої території ”, - зазначив він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Могилизація" жителів ОРДЛО: як окуповані райони Донбасу залишилися без чоловіків.