RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Повторний наступ на Київ: чи є загроза і що потрібне Путіну для атаки

Наразі активно йде обговорення що того, чи можливий повторний наступ країни-терориста РФ на Київ. Теоретично такий наказ від Путіна може бути, однак для його практичного втілення повинні виконатися декілька надскладних умов, які не видаються реалістичними.

Читайте також: Запекла битва за Донбас і знищення російського десанту на півдні: онлайн війни 11 червня

Про те, чи відбудеться новий наступ на Київ, розповів головний редактор видання "Апостроф" та військовий оглядач Денис Попович.

Станом на зараз поблизу кордонів Київської, Сумської та Чернігівської областей немає концентрації російських військ у достатній кількості до повторного наступу, тому в середньостроковій перспективі не може відбутися наступ на Київ.

"Втім, теоретично друга спроба наступу на Київ все ж таки може відбутися, якщо Путін віддасть такий наказ. Але для практичної реалізації такого наказу мають бути виконані кілька умов, виконання яких само по собі викликає великі сумніви", - зауважив Попович.

Перша умова

Російському окупаційному війську необхідно завершити операцію по захопленню Донецької та Луганської областей, і для цього РФ зосереджує все можливі сили, ресурси, засоби й резерви, тому в такій ситуації навіть одна БТГр не може бути перекинути на інший напрямок.

"Захоплення Донбасу руськими наразі під великим питанням. Але припустимо це сталося. Припустимо, це сталося навіть через місяць (хоча реальна швидкість просування російської армії на Луганщині поки що не дозволяє робити навіть такий "сміливий" прогноз). Тоді ще два-три тижні необхідно для перекидання військ на київський напрямок і ще приблизно місяць для перегрупування і поповнення резервами", - пояснив військовий оглядач.

Друга умова

Для поновлення наступу на Київ потрібно велику кількість резервів. За досвідом лютого-березня, угруповання у 35-40 тисяч окупантів не змогло взяти Київ, навіть за тих умов, що воно було "свіжим", кадровим та оснащеним новою військовою технікою.

"Припустимо тисяч 15 дасть Лукашенко (якщо його змусять). Але й цього може виявитися замало, особливо якщо Київ буде готовий до оборони. А він буде до неї готовий. Передбачаю велику чергу охочих відплатити за Бучу, Ірпінь та Бородянку. У такій ситуації дуже важко сказати, скільки живої сили знадобиться Путіну для того, щоб спланувати повторний наступ на Київ, з урахуванням усіх втрат, що він має зараз і буде мати, коли (і якщо) це питання знову актуалізується. Але однозначно, щонайменше вдвічі більше, ніж було кинуто на столицю в лютому-березні", - наголосив Попович.

Водночас питання про те, де взяти величезну кількість російських смертників та скільки часу для цього знадобиться, залишається відкритим.

Таким чином, теоретично існує можливість поновлення наступу на Київ, однак з практичної точки зору це вимагає виконання умов, кожна з яких надзвичайно складна для виконання. І навіть якщо низка умов буде виконана, то жодного успіху для РФ не гарантується.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як в Україні оцінили загрозу сухопутного наступу з Білорусі.