RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

Всі новини

Індексація не допоможе: левова частка пенсіонерів в Україні залишиться за межею бідності

Індексація пенсій покликана компенсувати зростання цін, проте в умовах війни це практично неможливо – навіть до її початку, у січні, прожитковий мінімум для пенсіонера фактично становив 3,9 тис. гривень.

Про це розповіла вчений Лідія Ткаченко, пише "Обозреватель".

За її словами, цифра, яку використовують як прожитковий мінімум, - "розрахункова", вона не відповідає реальним потребам для забезпечення мінімального рівня життя.

Водночас, з урахуванням передбаченої інфляції на 2022 рік у розмірі 20%, мінімальна пенсія цього року має становити 4680 гривень. У цьому випадку пенсіонери справді змогли б залишитися на рівні забезпечення мінімальних потреб.

При цьому мінімальну пенсію підвищать лише з 1934 до 2027 гривень. Таким чином, більшість українських пенсіонерів продовжуватиме виживати далеко за межею розрахункової бідності.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні з 1 липня відповідно до закону мають зробити перерахунок пенсій для деяких категорій отримувачів. Якщо уряд знайде кошти на фінансування індексацій, то більше грошей отримають щонайменше три великі групи пенсіонерів. У той самий час за умов воєнного стану цей процес мають право скасувати.