RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Загальна мобілізація під час війни: відповіді на п'ять частих запитань

Після оголошення загальної мобілізації військозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років відправляють на навчання, якщо у них нема досвіду прохождення служби, після чого вони можуть потрапити на фронт.

"Апостроф" розповідає, як саме проходить загальна мобілізація в Україні та відповідає на п’ять найпоширеніших запитань.

Чому не роздають повістки переселенцям?

У Мінобороні зазначають, що сотні тисяч військовозобов’язаних чоловіків через окупації та бойові дії були змушені лишати свої домівки та переїжджати до більш безпечних міст. Однак, ця категорія громадян також потрапляє під загальную мобілізацію.

Чоловіки-переселенці після переїзду зобов’язані стати на військовій облік у ТЦК та СП - вони мають бути призвані до війська. Разом з тим, представники центрів комплектування фізично не можуть робити вибірковий чи принциповий підхід до призову громадян, але мобілізація до лав армії проводиться для усіх на загальних підставах.

Чи мають право посилати на Схід тих, хто проходить строкову службу, за умови якщо бійці контракт не підписували?

Демобілізація, яка мала пройти у квітні-червні, відтермінована згідно з указом президента України. Вона відбудеться не раніше її оголошення в установленому порядку. Підписання або не підписання контракту на участь військовослужбовця у бойових діях під час загальної мобілізації не впливає.

Викликають до військкомату для проходження медкомісії. За спеціальністю я медсестра. Робочого стажу немає зовсім, але є неповнолітня дитина. Що робити?

Громадян попереджають, що виклик до центрів комплектування у телефонному режимі не є законним, якщо вони не давали письмову згоду на такий спосіб повідомлення-виклику завчасно. Жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними спеціальностями, можуть бути призвані у військові частини на для прохождення служби. Час навчання військовозобов'язаних за умови, якщо в них немає досвіду служби, становить від 5 до 15 діб.

На обліку стою, але по останній приписці не живу і не приписаний. Чи прийде повістка? Якщо так, то куди?

Громадянам у таких випадках необхідно уточнити облікові дані та вказати реальне місце проживання. Пізніше українці дають письмову згоду на виклик телефоном чи за допомогою смс. Повістка має вручатися персонально під підпис уповноваженою особою.

Яка відповідальність за ухилення від призову?

Громадянам не вдасться викинути повістку та сховатися у віддаленних населених пунктах. За неявку до військкомату без поважних причин, згідно чинного законодавства, передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн.

Якщо громадянин ухиляється від призову на військову службу під час мобілізації - йому загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі.

Раніше ми розповідали, що робити "забронньованим" громадянам, якщо їх відправляють на фронт під час мобілізації.