RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Готували "бронювання" від армії, але відправляють на фронт: відповідь юриста, що робити в такій ситуації

В Україні продовжити воєнний стан та загальну мобілізацію до 23 серпня. Разом з цим працює процедура "бронювання" військовозобов'язаних, які працюють у критичній інфраструктурі. Однак ситуації бувають різні: жінка звернулася до юриста з проханням пояснити, як домогтися справедливості для "заброньованого", якого відправили в гарячу точку.

Адвокат Олександр Старенков пояснив, що робити в подібній ситуації.

Ситуація з військовозобов'язаним

Військовозобов'язаного на роботі готували для "резерву" та майже закінчили процес "бронювання", однак йому надійшла повістка, і після цього його забрали служити у своєму районі, обіцяючи, що він там залишиться до кінця війни, проте одного дня чоловіка без відома записали до бойової бригади та відправили в гарячу точку. З його роботи (державна структура) писали лист з проханням до командира до відкликання зі служби - відповіді не було. До того ж вдома він мав дбати про хвору бабусю.

Пояснення адвоката

У такому випадку можна звільнитися або перевестися за місцем проживання на іншу посаду.

Відповідно до ч.4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на деяких підставах. У цьому випадку варто написати рапорт на ім’я командира про звільнення та зазначити підставу звільнення. Залучити до рапорту копії свідоцтв про народження:

  • свідоцтво про народження внука,
  • свідоцтво про народження матері(батька)6 у яких бабуся зазначена як мати,
  • довідку про склад сім’ї, у якій необхідно зазначити, що бабуся потребує догляду,
  • висновок лікарів, що бабуся за медичничи показниками потребує стороннього догляду.

Або ж можна перевестись на іншу посаду, оскільки призначення військовослужбовців на посади здійснюється на вищі, рівнозначні або нижчі посади, зокрема, за сімейними обставинами на особисте прохання.

Подання підписує командиром військової частини й надсилає до посадової особи, яка має право видавати наказ по особовому складу щодо призначення або переміщення військовослужбовця.

Крім вказаних вище документів, залежно від підстав призначення і переміщення, для видання наказів по особовому складу подаються:

  • рапорти військовослужбовців з проханням про переміщення, а також рапорти посадових осіб щодо переміщення осіб рядового, сержантського і старшинського складу;
  • копії оцінних карток або службові характеристики в умовах особливого періоду;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • документи, що підтверджують наявність сімейних обставин

Раніше "Апостроф" повідомляв про докладну відповідь юриста щодо того, чи можуть призвати до ЗСУ людину з поганим зором.