RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Прогноз на все літо: коли чекати потужних злив та максимальної спеки

Це літо буде спекотним, особливо в липні та серпні. Нас знову чекають посухи, які змінюватимуться тропічними зливами. Щодо врожаю, то поки що хоч і скуповуючи на дощі, але прохолодна весна дозволила сподіватися на гарний збір урожаю пшениці, ячменю та жита. Єдине, що може стати на заваді, – це війна, яку розв'язала Російська Федерація.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Це літо знову може бути жарким та посушливим. Середня температура буде вищою на 1-2 градуси. У липні та серпні будуть тривалі періоди без опадів. І вони можуть змінюватися сильними зливами з грозами, під час яких випадатимуть місячні, або навіть дво-тримісячні норми опадів.

Все це обумовлено незвичайним явищем, яке синоптики спостерігають уже третій рік, – Ла-Нінья, холодна течія на поверхні Тихого океану.

На українців чекають спекотні періоди з досить високими температурами. Тепловий стрес будуть відчувати як рослини, так і люди. Переважатиме антициклональна погода з дефіцитом опадів.

"Все це вплине і на сільськогосподарське виробництво та створить проблеми для вирощування овочевих культур. У деяких регіонах відзначатиметься посуха та відсутність опадів. При цьому слід зазначити, що для періоду Ла-Нінья характерні різкі зміни погоди. Навіть зараз навесні буває день холодно, а "День тепло. Таке коливання погоди дуже характерне для Ла-Ніньї. Але там, де використовуватимуть систему зрошення, навіть у таких умовах зможуть отримати хороший урожай овочів" , - розповіла еколог Балабух.

Найспекотнішими та посушливими місяцями літа стануть липень та серпень. За словами Балабуха, опадів буде недостатньо. Але ще один важливий момент – як вони випадатимуть.

"Довгий час дощів не буде, а потім піде злива, під час якої випаде місячна, а то й дво-тримісячна норма опадів. Типові для такої погоди і смерчі. Також для Ла-Ніньї типові і затоки холодного повітря, тому прохолодні дні влітку теж будуть” , – зазначає фахівець.

Щодо врожаю озимих сортів, то, за словами завідувачки відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяни Адаменко, він обіцяє бути добрим.

Нагадаємо, раніше синоптики розповіли про погоду у столиці влітку.