RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Що таке "повістка з військкомату": адвокат уточнив юридичні тонкощі

В Україні триває мобілізація в умовах війни з Російською Федерацією - громадяни країни підлягають призову на військову службу. Однак у багатьох військовозобов'язаних виникає низка питань, пов'язаних із призовом до лав ЗСУ.

Про те, що таке повістка з військкомату, повідомив Telegram-канал "Адвокат Права".

Відповідно до указу президента України від 24 лютого 2022 року "Про загальну мобілізацію", місцевим органам влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки військовослужбовців доручено організацію та забезпечення в установленому порядку своєчасного оповіщення та прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

При цьому у законодавстві не прописано визначення "повістки з військкомату". У цій ситуації використовується визначення з юридичного словника: під терміном "повістка" мається на увазі письмове повідомлення про виклик до центру комплектування

На даний час існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном "повістка":

Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

Таку повістку вручають військовозобов'язаному, щоб внести до бази відомості про нього, його сімейний стан, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. У результаті такої перевірки можуть виявити підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Крім того, можуть встановити підстави для відстрочки від призову до ЗСУ, якщо в призовника є захворювання, з якими не можна проходити військову службу.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Якщо призовник отримав таку повістку, то він зобов'язаний пройти медичне обстеження, після чого до повістки додадуть картку дослідження та медогляду, у якій зазначають про придатність чи непридатність військовозобов'язаного до строкової служби.

Повістка-призов на строкову військову службу

У такій повістці вказують термін, за який треба з'явитися до призовної дільниці. Також там указують, які документи мати при собі: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (при наявності).

Мобілізаційне розпорядження

Цю повістку вручають військовозобов'язаним після проходження медкомісії та визнання придатними до військової служби. Найчастіше мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні вказують про обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що війна з Росією вимагає змін правил призову на військову службу.