RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Повістку на вулиці можна не брати: як відмовитися і не порушити закон

У зв'язку з російською агресією в Україні триває мобілізація – повістки вручають у нічних клубах, на пляжах, зупинках та заправках.

На думку юриста Станіслава Бориса, вручення повісток у громадських місцях є законним, пише DW.

Разом з тим якщо документ неправильно заповнено або вручено, його можна оскаржити. Так, обов'язково має бути зазначено причину виклику, наприклад, уточнення облікових даних, проходження медкомісії, безпосередньо мобілізація.

Тобто в повістці має бути чітко прописано, куди, коли та навіщо людина має з'явитися. Документ можна визнати недійсним, якщо таких відомостей не вистачає.

Крім того, вручати повістки можуть працівники територіальних центрів комплектації, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств та установ. Якщо ж папірець самовільно видали поліцейські чи бійці тероборони, він теж не має законної сили.

Таким чином, відсутність необхідних відомостей або невідповідна процедура вручення повістки можуть стати аргументом у суді, якщо людину намагаються покарати за її ігнорування.

Раніше українцям пояснили, за якими критеріями визначають придатність, непридатність чи обмежену непридатність для служби в армії під час воєнного стану.