RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Що буде за отримування "російської пенсії" в окупації: юрист прояснив ситуацію

Через війну, розв'язану Російською Федерацією, багато українців не можуть отримувати виплати з українського держбюджету. Це відбувається через проблеми зі зв'язком та логістикою. У цих регіонах окупанти схиляють до співпраці українців за допомогою фінансових подачок, і деякі пенсіонери змушені погоджуватися із цією "допомогою".

Про те, які наслідки можуть очікувати за таке рішення, розповіла "Радіо Свобода" адвокат Ганна Рассамахіна.

За її словами, законодавство України не має спеціальних норм, які б спричинили відповідальність за отримання "російських пенсій". Тим більше, що на такий крок пенсіонерів може штовхнути тотальне безгрошів'я та бажання просто вижити.

Рассамахіна уточнює, що всі мешканці окупованих територій, які зможуть дістатися безпечного місця, мають звернутися до Пенсійного фонду України за поновленням виплат із державного бюджету України.

Для цього, зауважує юрист, потрібно пройти додаткову ідентифікацію за допомогою документів у вибраному місцевому відділенні ПФ. Це можна зробити як пенсіонерам, які вже отримували виплати, так і тим, хто тільки-но вийшов на пенсію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що українці почали отримувати дивні повідомлення, в яких розмір зарахування пенсії на картку значно нижчий, ніж зазвичай.