RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні можуть заборонити вручати повістки на вулиці, блокпостах та АЗС

В Україні зареєстрували петицію, згідно якої в країні мають заборонити видавати повістки на вулицях, АЗС та блокпостах - вона набрала необхідну кількість голосів всього за два тижні і тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться на сайті "Електронні петиції".

Так, ініціативу було зареєстровано 29 червня. Станом на 10 годину 15 липня, вона набрала 25 133 голоси, тобто на 133 голоси більше від необхідного для розгляду заяви президентом.

Автор петиції просить переглянути закон про мобілізацію, зокрема розробити її черговість. Він зазначає, що цей обов'язок покладено на Генеральний штаб ЗСУ, проте інформація про черговість мобілізації зберігається у секреті. Таким чином, українці не мають жодних юридичних можливостей захистити себе у разі "неправомірної мобілізації".

За словами ініціатора документа, це призводить до того, що вмотивовані громадяни, які мають бойовий досвід та бажання захищати Україну від російських окупантів, змушені чекати тижнями, аби вступити до лав ЗСУ. В той же час, воювати відправляють людей, яких набрали просто з вулиці, без досвіду та достатньої мотивації.

Також, за словами автора, подекуди відбуваються порушення під час видачі повісток. Мова йде про підписання документа без вказівки прізвища, при цьому повністю документ заповнюється вже вдома. Крім цього, він зазначає, що інколи повістки видаються "не дуже законно", а людей забирають у військкомати прямо з черг на АЗС.

Своїми діями ініціатор і підписанти хочуть домогтися, аби військовослужбовців набирали насамперед серед мотивованих українців, охочих воювати. Окрім цього, вони просять повністю заборонити видавання повісток у будь-яких місцях, крім військкоматів. Також автор та понад 25 тис. українців вважають за необхідне оприлюднити й оновлювати стан хвиль мобілізації.

Раніше ми писали, як відмовитися від повістки на вулиці і не порушити закон.