RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Проблеми з ліками в Україні: що буде з цінами та постачаннями

Великі українські та іноземні виробники ліків змогли забезпечити Україну безперебійним постачанням продукції та частково зберегти довоєнні ціни на тлі повномасштабної війни. Водночас вартість препаратів зростає через курс долара, дефіцит палива та складну логістику.

Про ситуацію на фармацевтичному ринку України розповіли в UBR.ua.

Скільки ще виробники зможуть стримувати ціни

Генеральний директор "Тева Україна" Дмитро Спіцин переконує, що його компанія вирішила зберегти ціни на свою продукцію на довоєнному рівні, тому й зараз ліки продаються за фіксованими цінами. Також компанія закликала дистриб'юторів та аптечні мережі контролювати свої націнки.

Ще один український виробник ліків "Дарниця" зазначив, що попри подорожчання вартості сировини і логістики, перші два місяці війни компанія відвантажувала свою продукцію за довоєнними цінами. Однак зараз вартість деяких ліків збільшилася, тому що транспорті витрати виросли в 12 разів. У "Дарниці" наголосили, що вони докладають зусиль для стримання цін, але подальше зростання вартості готової фармпродукції залежатиме від ситуації з доларом та бензином

Які проблеми виникли в українських виробників

Українська фармацевтична компанія "Фармак" акцентувала на зростанні собівартості упаковок для препаратів, а також так прогнозують зростання цін на ліки через подальше подорожчання логістики та сировини.

"Сьогодні ми працюємо на повну потужність, щоб не допустити відсутності наших препаратів в аптеках. Точкові проблеми можуть виникати, оскільки ще на початку війни з Росією повністю знищено склад готової продукції в Київській області (с. Калинівка, Макарівського району). Там зберігалися запаси готових ліків, сировини та упаковок на суму 1,5 млн грн", – повідомили в пресслужбі компанії.

Проблема відсутності пакувальних матеріалів, таких як пачки, фольга з печаткою, інструкції з медичного застосування, стосується усіх фармкомпаній України, оскільки поліграфічні підприємства не мали достатніх обсягів паперу та картону. До того ж півтора місяця не працював єдиний в Україні завод алюмінієвих туб, розташований у Харкові, який виготовляв первинні упаковки для м'яких медичних засобів.

Крім того, актуальними залишаються проблеми з паливом та логістикою через закриття повітряного простору, закриттям морських портів.

Чи буде дефіцит ліків

Експерти не прогнозують глобального дефіциту ліків в Україні найближчим часом за рахунок гумвантажів та імпортних фармкомпаній, що залишаються в країні.

У німецькій фармкомпанії Bayer відзначили, що їхній фармацевтичний підрозділ не відчував суттєвих складнощів із постачанням ліків до України під час повномасштабної війни. Також до початку повномасштабного вторгнення РФ компанії вдалося повністю забезпечити наявність препаратів на складах на 4-5 місяців, і вже в травні компанія налагодила імпорт нової партії препаратів.

Компанія "Тева" сприйняла зростання курсу долара спокійно, тому що тепер ціни на всі майбутні постачання лікарських засобів до кінця року зафіксовані у гривні, тобто від курсу валют вони не залежатимуть.

"У другій половині року на підсумкові ціни можуть вплинути інші фактори, такі як подорожчання транспортних послуг та зберігання. Як відповідальна компанія ми робитимемо все можливе, щоб зміни цін відбувалися поступово і не були драматичними для пацієнта чи споживача", - уточнив гендиректор "Тева Україна" Дмитро Спіцін.

Яких цін на ліки очікувати у майбутньому

Дані Державної служби статистики України свідчать, що за чотири місяці з початку 2022 року ціни на фармродукцію зросли на 14%, а за травень-червень інфляція в сегменті може прискоритися до 18-20%

За інформацією Pro-Consulting, найближчим часом на подорожчання ліків вплинуть

  • девальвація гривні,
  • збільшення собівартості,
  • здорожчання транспортування продукції через зростання цін на енергоносії в країнах-виробниках.
  • зростання витрат, пов'язаних із активними військовими діями.

Водночас зараз проблем з ліками в Україні фактично немає, адже і споживачі, і лікарні забезпечені основними медичними препаратами, особливо цьому сприяють гуманітарні вантажі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Укрпошта запровадила нову послугу з безкоштовним замовленням ліків у телефонному режимі.