RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Росія наступає на сході і готується до контрнаступу ЗСУ на півдні: карта боїв та аналіз ISW

Йде вже 150-та доба війни з російськими окупантами, ворог відновив наступ у деяких районах Донецької області та готується до контрнаступу українських військ у районі Снігурівки – Зеленодольська на півдні України.

Про це свідчать висновки аналітиків американського інституту вивчення війни (ISW).

На їхню думку, повільний наступ військ РФ може забезпечити обмежений поступ на Донбасі на північний схід від шосе E40 і закінчиться окупацією Слов'янська або Бахмута. Цей наступ, ймовірно, досягне кульмінації десь вздовж E40 у найближчі тижні.

Аналітики вважають, що в міру просування до E40 навколо Слов'янська та Бахмута російські війська зіткнуться з місцевістю, яка буде сприятливішою для українських захисників. Це пояснюється щільністю населення та забудованістю цих територій.

Водночас, за останні кілька тижнів окупанти не досягли значних успіхів у напрямі Слов'янська. Більше того, вони продовжують знижувати свою наступальну бойову силу у локальних битвах за невеликі та неважливі населені пункти по всій Донецькій області.

Зокрема, росіяни досі не змогли розпочати прямі атаки на Бахмут, оскільки загрузли в боях за невеликі поселення на схід і південь від міста. Зусилля окупанта щодо наступу на Слов'янськ наразі припинилися. за кілька тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів у цьому напрямі.

"Відновлення активного наступу окупантів після короткої оперативної паузи ще не призвело до значного поступу вперед, хоча, можливо, відновлення сил може принести обмежені успіхи найближчими днями. Російські війська зараз важко пересуваються відносно малонаселеною і відкритою місцевістю", - зазначили в ISW.

У той же час росіяни можуть готуватися до контрнаступу українських військ у районі Снігурівки – Зеленодольська на півдні України. Зокрема, ворог мінують береги Інгульця в районах, що межують з цими населеними пунктами.

Окупанти завдали локальних наземних ударів поблизу кордону між Херсонщиною та Миколаївщиною.

Українські війська вели обмежені позиційні бої на північ від Харкова.

Ключові висновки американських військових експертів Інституту вивчення війни за 22 липня:

  • Сполучені Штати оголосили про додатковий пакет заходів безпеки для України у розмірі 270 мільйонів доларів.
  • Українські офіційні особи підтвердили, що вони використовують механізми моніторингу для відстеження та обліку постачання західної зброї на українські лінії фронту.
  • Війська Росії завдавали наземних ударів на схід від Сіверська, на схід та на південь від Бахмута, і безуспішно намагалися просунутися на північний захід від Донецька.
  • Українські війська вели обмежені позиційні бої на північ від Харкова.
  • Глава Чечні Кадиров заявив, що новостворений чеченський батальйон "Захід-Ахмат" не буде негайно перекинутий в Україну і залишиться в Чечні.
  • Ватажок терористів "ДНР" Пушилін підписав угоду про співпрацю з окупаційним головою Харківської області, в якій йдеться про те, що Кремль має намір інтегрувати Харківську область до складу РФ.

Як повідомляв "Апостроф", ЗСУ під Херсоном оточили понад тисячу російських окупантів, "зелений коридор" їм не даватимуть.