RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Чекають на відмашку: півтора десятки суден з українським зерном готові вийти в море

Порти України вже готові до старту експорту продовольства. У портах "Одеса" та "Чорноморськ" вже завантажено 17 суден, з яких десять вже готові до відправки.

Про це розповіли у Міністерстві інфраструктури України.

Так, делегація відомства разом із главою української держави Володимиром Зеленським, послами G7, Туреччини та представниками ООН проінспектували процес завантаження перших судів у рамках підписаної у Стамбулі "зернової" ініціативи.

Повідомляється, що судна, завантажені зерном ще взимку, готові до виходу, як тільки партнери, ООН і Туреччина узгодять "зелений коридор" у напрямку Босфору.

Президент зазначив, що наша країна зробила все можливе, щоб експорт зерна розпочався якнайшвидше.

"Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки", - заявив він.

Експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох завантажених кораблів, які не змогли покинути порт через початок повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі було підписано Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Нагадаємо також, раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомляв, що Україна під час переговорів щодо вивезення зерна не збирається підписувати будь-які прямі угоди з Росією.