RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

"Обстріл" Оленівської колонії влаштували самі окупанти: СБУ перехопила розмову

Перехоплення Служби безпеки України підтверджує, що обстріл Оленівської колонії, в якій перебували українські полонені, влаштували самі росіяни. Раніше російські пропагандистські ЗМІ звинуватили в цьому злочині Україну.

Про це повідомили у СБУ.

Перехоплені телефонні розмови свідчать, що бойовики т.зв. "ДНР" не вірять у брехню пропаганди РФ про те, що "обстріл" колонії в тимчасово окупованій Оленівці здійснили українці.

Таких перехоплень у розпорядженні СБУ одразу кілька – їх використовують як докази відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба раніше відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Судячи з розмов терористів, росіяни розмістили вибуховий пристрій у приміщенні колонії. Жоден із очевидців не чув, як туди прилітає якась ракета: не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі собою.

Аудіоперехоплення показують, що окупанти розмістили "Гради" біля виправної установи та почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім, жодних обстрілів у відповідь не було, що також підтвердив самі бойовики "ДНР".

У СБУ зазначають, що, судячи з наявного відео, в окремих приміщеннях виправної установи повністю вціліли вікна, що свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а його стіни "погасили" вибухові хвилі та зберегли сусідні приміщення.

Попередній аналіз відео показує також, що такі сліди від вибуху на стінах найімовірніше могли залишилися саме через "внутрішнє джерело" вибуху.

Зараз є багато доказів того, що ЗСУ не завдавали ракетних та артилерійських ударів по Оленівці. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією.

В.о. Голови СБУ Василь Малюк розповів, що окупанти не зможуть уникнути відповідальності за цей кривавий злочин.

"Яку б нісенітницю не вигадував ворог, щоб виправдати себе, всім очевидно - саме РФ винна у свідомому вбивстві українських полонених. Це підтверджують і перші наявні докази. Я впевнений, що згодом доказова база лише доповнюватиметься. Слідчі СБУ вже почали розслідування цього злочину у рамках відповідного кримінального провадження", - заявив він.

Малюк також пообіцяв, що СБУ зробить усе, щоб винні у "оленівському злочині" отримали заслужене покарання. Жоден злочинець, за його словами, не буде прощений, на всіх чекає відповідальність.

У СБУ також зазначили, що наразі весь масив інформації досліджується їх слідчими.

Нагадаємо, раніше український розвідник повідомив про те, що окупанти обстріляли колонію заради того, щоб приховати свої жахливі злочини, а також зірвати майбутній обмін військовополоненими.