RU  UA

Україна отримає від Німеччини унікальні танки: у чому їх особливості

Танки Biber, які ЗСУ мають отримати від Німеччини, стануть серйозним підсиленням для наших військових. Вони можуть використовуватися для форсування річок та перекидання військової техніки через водні об'єкти.

Про це заявив військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі Апостроф TV.

"Коли Німеччина щось обіцяє, треба мати досить серйозну витримку, щоб це отримати. Дійсно, нам ці танки будуть дуже корисні. Це не бойова машина, вони відповідають за наведення інженерних споруд – таких як мости. З урахуванням того, що на сьогодні є велика проблема саме з форсуванням річок, водних об'єктів, вони будуть дуже корисні. Вони мають дуже високу ефективність використання, це швидке розгортання. В них є досить серйозна вантажостійкість. Тобто вони можуть витримувати не тільки автомобільний транспорт, який буде ними переміщуватися", - пояснив експерт.

За словами Коваленка, ці танки можуть бути використані для передислокації, перегрупування та переміщення військової техніки.

"Знову ж таки, це броньовані машини, це навіть танки, БМП, гусенева техніка. Тому якщо ми кажемо саме в форматі забезпечення або цивільної інфраструктури якимись об'єктами цивільного значення – такими як міст – або якщо ми кажемо про форсування якогось об'єкту в рамках контрнаступальних дій, наступальних дій або підвищення логістичних можливостей забезпечення наших передових підрозділів, вони будуть дуже корисні. Хоча це й не бойова машина, але вона повинна бути у складі Збройних сил України для того, щоб підвищувати наші логістичні можливості", - зазначив Коваленко.

Танки Biber можуть бути задіяні на двох ключових напрямках. Утім треба розуміти, що вони не підійдуть для форсування великих річок як, наприклад, Дніпро.

"Це може бути як Донбаський плацдарм, так і Херсонський. На Донбаському плацдармі є велика кількість природних об'єктів, які треба форсувати. Наприклад, Сіверський Донець. Якщо ми кажемо про Херсонський плацдарм, Інгулець, то їх також необхідно використовувати в деяких місцях. Велика кількість є маленьких, великих річок. Також треба розуміти, що є й обмежені можливості використання будь-яких інженерних споруд. Через Дніпро вони не будуть використані, це 100%, але якісь середні та невеликі водні об'єкти – вони можуть використовуватися саме на них. Тому я бачу саме Херсонський плацдарм та Донбаський плацдарм. Ну і, звісно, їх можна використовувати і для забезпечення цивільних потреб", - резюмував експерт.