RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Є спроби, але немає поступу: окупанти вперше за півтора місяці мовчать про захоплення нових територій

Російське окупаційне військо не полишає спроб окупувати якнайбільше українських територій, проте останнім часом значна частина російських наступів залишається безуспішною, тоді як ЗСУ продовжують завдавати ворогу втрат.

Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Унаслідок постійних невдач зі штурмом російські окупанти наносять масовані артилерійські удари по українських позиціях, зокрема, у Мазанівці (приблизно 20 км на північний захід від Слов’янська). Ці удари підтверджують, що українські сили витіснили російські війська з населеного пункту.

Водночас 18 серпня ворог спробував наступити на Сіверськ із півдня, а також безуспішно просунутися з Миколаївки (приблизно 15 км на південний захід від Сіверська) до Виїмки (приблизно 5 км на південний схід від Сіверська). Разом з цим джерела країни-агресора РФ пишуть, що окупанти продовжують бої вздовж східного кільця Сіверська в районі Серебрянки, Верхньокам'янського та Івано-Дарівки, обстрілюючи українські позиції на всій лінії зіткнення.

Крім того, 18 серпня росіяни продовжили наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута, а також наступали на південний захід від Бахмута вздовж шосе Т1302 від Соледару і намагалися просунутися від Володимирівки до Соледару. За даними Генштабу ЗСУ, ворог вів наступ на Бахмут з Покровського, приблизно за 10 км на схід від Бахмута. Також продовжувалося вороже просування на північ до Бахмута з Клинового, Кодема та Семигір’я, все в межах приблизно 15 км від південної околиці Бахмута.

"Генштаб України повідомив, що російські війська намагаються наступати на Бахмут з північних околиць Горлівки в районі Гольмівського та Зайцевого. Російські операції поблизу Горлівки, ймовірно, мають на меті отримати доступ до траси Т0513 Горлівка-Бахмут, що вказує на те, що російські війська, ймовірно, намагаються просунутися на Бахмут вздовж трьох напрямків: від Горлівки на південний захід уздовж Т0513, від Соледара на північний схід уздовж Т1302, а з району Клинове-Вершина по трасі Е40", - пояснили військові експерти.

Російські окупанти ще здійснили серію наземних атак на північну та західну околиці Донецька, намагаючись просунутися до Авдіївки (10 км на північний захід від Донецька) з напрямку Верхньоторецьке та Новоселівка Друга— 15 км і 7 км на північний схід від Авдіївки відповідно.

За даними джерел країни-терориста Росії, окупанти намагалися просунутися на захід від своїх позицій у Пісках у напрямку до Первомайського, приблизно за 10 км на захід від Пісків. Потім у мережу потрапили кадри, що нібито російські окупаційні війська зміцнюють позиції в Мар’їнці, яка розташована на південно-західній околиці Донецька.

Росіяни продовжували завдавати тяжких артилерійських ударів по укріпленим позиціям ЗСУ в Авдіївці та навколо неї, а також на захід від Донецька, щоб підтримати наземні атаки.

І наостанок, 18 серпня російські окупанти здійснили обмежену наземну атаку на південний захід від Донецька. Ворог безуспішно намагався покращити свої тактичні позиції та просунутися з Тарамчука (25 км на південний захід від Донецька) у напрямку Водяне (35 км на південний захід від Донецька).

"Російські операції на південний захід від міста Донецька, ймовірно, зосереджені на отриманні доступу до дороги T0524, яка проходить у Мар’їнку, і може бути використана для підтримки російських операцій з просування на захід від поточних позицій на західній околиці Донецька", - резюмували експерти.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які плани Росії щодо наступу в Донецькій області.