RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як використовувати бадилля від помідорів: п'ять способів, які здивують навіть досвідчених дачників

Досвідчені дачники добре знають, як використовувати все, що є на городі! Навіть звичайне помідорне бадилля може творити справжні чудеса.

"Апостроф" розповідає про п'ять способів ефективно використовувати помідорну зелень.

Добриво

Помідорне бадилля можна використовувати для виготовлення компосту. Тут важливо враховувати, що воно розкладається досить довго, тому перш ніж кидати його у компостну яму, потрібно не забути подрібнити зелень і пролити ЕМ-препаратами, щоб прискорити дозрівання.

Війна зі шкідниками

Бадилля може стати відмінним помічником у боротьбі з багатьма шкідниками. Виявляється, що шкідливі комашки просто ненавидять соланіну - отруйну сполуку, яка міститься в томатному бадиллі. Потрібно взяти 4 кг томатного листя, подрібнити та залити десятьма літрами теплої води. Настоювати близько чотирьох годин, поставити на плиту та кип'ятити на невеликому вогні під кришкою близько тридцяти хвилин. Після вистигання відвар потрібно процідити, розбавити водою в пропорції 1:4, додати 40-50 г мила і обприскати уражені шкідниками культури.

Добриво

З бадилля також можна зробити рідке зелене добриво, яке явно припаде "до смаку" рослинам. Для цього бочку приблизно на 2/3 об'єму потрібно наповнити бур'янами з бадиллям, яке має скласти не більше 1/4 всієї зеленої маси, залити ємність водою. Бочку потрібно накрити плівкою, закріпити мотузкою і зробити парочку отворів для газообміну. Приблизно через сім днів літр цієї суміші потрібно розвести у десяти літрах води та підгодовувати рослини під корінь.

Цінна зола

хто знає, але зола, отримана після спалення томатного бадилля, - це справжній скарб, який можна використовувати для удобрення культурних рослин. Потрібно трохи почекати, поки кущі добре висохнуть, а потім - влаштувати багаття!

Мульча

Пасинки та листя томатів експерти також рекомендують використовувати як мульчу. Підсушеним бадиллям можна буде застелити поверхню ґрунту в міжряддях овочів, або ж стовбурових кіл дерев і кущів. Дуже просто та результативно.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, як можна використовувати бадилля для приготування маринадів.