RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Отруєння чи променева хвороба: що сталося з окупантами на Запорізькій АЕС

Російські окупанти, які дислокувалися на Запорізькій АЕС, були доставлені в реанімацію із симптомами, схожими на променеву хворобу.

Є ризик підвищення радіації: що відомо про наслідки обстрілу росіянами Запорізької АЕС

Про це експерт із конституційного права та парамедик Богдан Бондаренко написав у Facebook.

Як повідомило МО РФ, “російські військові, які виконували завдання у Запорізькій області, 31 липня були доставлені до військового шпиталю. У військових спостерігалися ознаки сильного отруєння, обстеження виявило наявність органічної отрути штучного походження”.

Наразі загарбники з атомної станції перебувають у реанімації, їх обстежують фахівці Головного науково-дослідного випробувального інституту військової медицини оборонного відомства РФ.

“Наскільки я можу судити, як парамедик – симптоми, про які пишуть ЗМІ, можуть свідчити й про променеву хворобу. Росіяни, звичайно, говорять про хімічне отруєння, але привезли поранених з атомної станції. Не говорячи взагалі про рівень довіри до російської інформації. Це щодо ботолуксину”, – прокоментував ситуацію Бондаренко.

Він також нагадав, що приблизно у цей час Київ та Кремль звинуватили один одного в обстрілі ЗАЕС. Український “Енергоатом” заявив про можливий витік радіації, а фахівці "Росатому" в екстреному порядку вивели зі станції своїх співробітників. Водночас інспекторам МАГАТЕ було відмовлено у доступі на об'єкт.

Бондаренко провів паралель із Чорнобильською катастрофою, коли керівництво СРСР приховувало правду протягом місяця, що призвело до катастрофічних наслідків для здоров'я та життя мільйонів людей.

“Зараз поки що не пізно, потрібно зробити все можливе, щоб отримати правдиву картину ситуації на станції. Треба негайно демілітаризувати станцію та віддати її під контроль ООН, МАГАТЕ чи іншої незалежної структури. Це питання виживання”, – резюмував він.

Додамо, що після хвилі критики Богдан Бондаренко закрив свій профіль і тепер його публікації можуть побачити лише друзі.

Нагадаємо, ЗС РФ розмістили по всій території ЗАЕС великі обсяги автомобільного палива, що свідчить про можливу підготовку провокації з організацією пожежі.