RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Навіщо перед збиранням урожаю пригинати цибулю до землі і як зрозуміти, що вона вже дозріла

Городники поділились секретами правильного збору цибулі, який навіть важливіший за грамотне вирощування. Є певні нюанси, які вкажуть, що вже час збирати врожай.

Про це пише "Апостроф".

Зазначається, що найбільш вдала пора для збору цибулі настає на 70-80 день після посадки, тобто кінець липня - початок серпня. Ще на час збирання впливає сорт та погода.

Щоб не заплутатися - беріть до уваги зовнішні ознаки. Городники називають три головні моменти:

  • пожовтіло пір'я цибулі;
  • надземна частина цибулі лягла на землю;
  • сама цибулина набула характерного для сорту кольору.

У разі дощового літа - надземна частина може не впасти на землю і бути зеленою, тоді як плоди вже дозріли. Тут треба бути уважними, адже якщо не зібрати цибулю вчасно - може пустити нове коріння і загалом довго не зберігатиметься.

Цього уникнути допоможе одна хитрість "валяння цибулі": потрібно обережно попригинати надземні частини цибулі до землі. Городники кажуть, що так зростання листя припиниться, і поживні речовини прямуватимуть до цибулини. Такий процес потрібно зробити за два тижні до збирання цибулі.

Є ще кілька порад перед збором урожаю: за два тижні до цього треба перестати поливати, а в разі дощового літа - розпушити землю ґрунт від цибулин.

Якщо зібрати цибулю треба якомога швидше - акуратно підкопайте цибулини вилами чи лопатою, щоб підрізати коріння. Овочі треба залишити на грядці на пару днів.
Для гарного зберігання цибулі все ж варто прибирати її з грядки під час сухої погоди.

Раніше повідомлялося, що городникам розповіли таємниці правильного збирання з грядок часнику у сезон дощів.