RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Набути статусу учасника бойових дій: хто приймає рішення

Військовослужбовці України можуть отримати статус учасника бойових дій, який дає право на пільги та надбавки. Для цього потрібно подати документи на розгляд комісії при силовому відомстві.

Про процедуру отримання статусу УБД повідомили на Соціальній інформаційній платформі.

Спеціальні комісії при силових відомствах, зокрема Міноборони, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, виносять рішення про надання та позбавлення статусу учасника бойових дій. Якщо ж з'являються спірні питання, то також створені міжвідомчі комісії, а в окремих випадках до ухвалення рішення долучається Міністерство ветеранів.

Упродовж місяця після завершення військовими виконання бойових завдань командири (начальники) військових частин (підрозділів) повинні надати відповідні документи на розгляд комісії.

Водночас військовослужбовець може самостійно подати рапорт до відповідної комісії, якщо його командир не зробив цього. Питання про надання статусу УБД розглядається, відповідно до закону, до місяця.

Документи, які потрібні для отримання статусу УБД:

  • доповідна записка командира військової частини, в якій вказується: псевдонім особи, годинні та просторові показники виконання ним поставленого завдання;
  • витяг з наказу про залучення особи до виконання бойових завдань;
  • витяги з документів, що стосуються поставлених завдань, зазначених у доповідній записці;
  • у разі потреби – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Раніше "Апостроф" інформував, як тероборонівцям отримати статус УБД.