RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Як тероборонівцям отримати статус УБД: влада дала пояснення

В Україні залишаються невирішеними ситуації щодо надання тероборонцям статусу учасника бойових дій. Водночас наприкінці лютого, коли лінія фронту значно збільшилась, статус УБД надали всім, хто в критичний момент взяв зброю до рук.

Читайте також: Кіборги з тероборони: як воювати не числом, а вмінням

Про це повідомила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна в ефірі телемарафону.

"Коли почалася широкомасштабна військова агресія, ніхто не міг точно знати, куди на територію України розповсюдиться театр воєнних дій. Тому потенційно надали всім добровольцям право, а лише порядок його надання буде узгоджуватись у відповідному порядку Збройними силами", - зазначила Лапутіна.

За її словами, тероборона - це окремий вид Збройних сил, тому статус УДБ для громадян-тероборонців надаватиметься Міністерством оборони разом із Міністерством ветеранів. Останнє відомство долучатиметься до процесу оформлення документа тоді, коли захисник не встиг документально оформитися.

"Статус учасника бойових дій повинен надаватись відповідно до бойових розпоряджень. Будь-який службовець не може вийти на виконання бойового завдання без бойового розпорядження. В цьому розпорядженні міститься інформація про те, куди особа їде і що вона там виконує. За результатами повернення військовослужбовця комісія Міністерства оборони або іншого силового відомства це розглядає. В Збройних силах все чітко", - пояснила міністерка.

Одним з головним критеріїв будуть свідчення учасників боїв, які захищали певну ділянку фронту поряд із претендентом на статус УДБ. Водночас надання статусу добровольцям, які не встигли оформитись, також буде вирішуватись комісією.

Як повідомлялось раніше, Верховна Рада розширила повноваження бійців тероборони.