RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Які овочі та зелень можна садити на грядках у вересні

На початку першого осіннього місяця ще можна встигнути висадити на свій город чи присадибну ділянку деякі культури, що встигнуть визріти ще до настання холодів.

Про те, урожай яких культур ще можна отримати на грядках, пише сайт ganok.

Салат-латук

Вересень чудово підходить для посадки різноманітних листових овочів, салату та пряних трав, які мають короткий період вегетації. Салат-латук, серед яких популярні сорти "ромен" та "айсберг", чудово переносить прохолодну погоду, спокійно зростає при температурі +5°С і може пережити навіть перші заморозки. Листовий салат буде готовим через 30-40 днів після посадки.

Якщо латук вирощувати влітку, то при високих температурах він рано почне пускати стріли.

Качанний латук потребує вже 2-2,5 місяці. Якщо заморозки прийдуть раніше, ніж визріє салат, його можна накрити плівкою – й цього буде достатньо для дозрівання.

Китайська капуста

Китайську капусту можна садити у вересні у відкриті грядки. Вона нагадує салат, тому що в неї немає качану, а тільки розетка листя. Й важливо не плутати китайську капусту з пекінською, оскільки це різні рослини.

Цей овоч любить прохолодне повітря для зростання. Ідеальна температура вирощування становить +16°С і її задовольняє короткий світловий день. Для дозрівання їй потрібно від 1,5 до 2 місяці.

Руккола

Рукколу можна саджати на грядках якраз у вересні. Оптимальні температурні показники +15°С…+18°С. Але вона спокійно переносить і заморозки до -5°С…-7°С. Важливо пам'ятати, що руккола не любить тінь та пряме сонце, тому найкраще вибирати для неї напівзатінені ділянки. Аби вона мала не надто гіркий смак, рукколі потрібно вдосталь вологи. З моменту висівання і до вживання може пройти менше місяця.

Шпинат і крес-салат

Шпинат містить багто калію, що робить його незамінним для підтримки серцево-судинної системи. Шпинат добре переносить прохолодне повітря і короткий світловий день. Щоб листочки шпинату були м’ясистими і соковитими, важливо забезпечити його гарним поливом. З моменту посадки і до моменту збору врожаю проходить місяць – півтора.

Крес-салат достигає надзвичайно швидко. З моменту посадки і до збору проходить всього 2-3 тижні. Саме осіння посадка відкриває його надзвичайні смакові якості.

Пряні трави

У вересні можна висаджувати кріп, петрушку, базилік зелений і фіолетовий, кінзу. Всі ці трави невибагливі, добре переносять пониження температури і швидко ростуть. Їх можна збирати в середньому вже через 3-4 тижні після висівання у грунт.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, що треба зробити у саду та городі у вересні, аби на наступний рік зібрати щедрий урожай.