RU  UA

"Немита" русифікація школярів Херсону провалилась: лише 2% освітян підкорились окупантам

У частково захопленій окупантами Херсонській області зі 171 освітнього закладу співпрацювати з ворогом погодилося лише три директори школи.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла тимчасово виконуюча обов'язки Херсонського міського голови Галина Лугова.

За її словами, більшість херсонських шкіл дотримуються проукраїнської позиції, працюють відповідно до програм Міністерства освіти України.

"Існує три форми навчання на Херсонщині: екстернат, сімейна і дистанційна форма навчання. Для того, щоб убезпечити життя всіх учасників освітнього процесу, на Херсонщині запроваджено сімейну форму навчання. Адже навчатися дистанційно – це небезпечно, хоча багато родин з окупованих територій долучаються і прагнуть дистанційної форми", - зазначила вона.

Галина Лугова розповіла, що на російських телеканалах транслювали матеріали, де начебто діти пішли до російської школи і тримали російські прапорці. Насправді - такі випадки поодинокі.

"Із 171 освітнього закладу на Херсонщині, на співпрацю погодилося три директори школи і 10 завідуючих дитячих садочків. Тобто 98% - проукраїнської позиції. І лише 2% погодилися на співпрацю. Це дуже мало. Основна частина чекає на ЗСУ і працює за українськими програмами", - зауважила вона.

Вона додала, що перед 1 вересня росіяни залякували вчителів і батьків, погрози лунали навіть у бік дітей. Погрожували позбавити батьківських прав та депортувати в Крим, якщо не погодяться на співпрацю.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що росіяни намагаються запускати навчання у школах окупованого Мелітополя. До міста завезли декількасот російських вчителів, аби вони зомбували дітей.