RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Холода вже близько: як правильно підібрати обігрівач для свого житла

Наближаються холоди, влада робить все можливе, щоб українці не замерзли, проте кожному варто подбати про тепло у своєму будинку на випадок збоїв у роботі центрального опалення.

"Апостроф" розповідає, як правильно підібрати обігрівач.

Обігрівачі бувають електричні, газові та рідкопаливні.

Вони також відрізняються за характером створення тепла:

  • Інфрачервоні – акумулюють тепло шляхом передачі випромінювання
  • Конвекційні – створюють тепло методом перемішування повітряних потоків, тепло утворюється внаслідок змішування теплого та холодного повітря. Так працюють конвектори та радіатори
  • Теплові завіси та тепловентилятори - працюють на основі нагрівання повітря

Типи обігрівачів:

  • інверторний кондиціонер;
  • масляний радіатор;
  • тепловентилятор;
  • конвектор;
  • інфрачервоний обігрівач;
  • теплові повітряні завіси;
  • керамічна панель.

Обігрівачі інверторного типу відрізняються економічністю та високим ККД. Також вони не виділяють токсичні речовини та продукти горіння в атмосферу. Вони на 65% вигідніші за інші типи обігрівачів, довше служать і майже не шумлять. Однак такі обігрівачі дорого коштують та чутливі до перепадів напруги.

Масляні обігрівачі надійні та мають непоганий ККД віддачі тепла. Вони відносно недорогі, безпечні, і можуть використовуватися як вдала альтернатива батареям опалення. Масляні обігрівачі не сушать повітря. Разом з тим вони великі, важкі і довго нагрівають кімнату. Не підходять для використання у приміщеннях з високою вологістю. Хороший вибір для квартир, невеликих офісів.

Тепловентилятори – найпростіші та найдоступніші за ціною. Відрізняються невеликими розмірами, але швидко нагрівають кімнату. З недоліків – шумна робота, пересушування повітря. При покупці потрібно звернути увагу на тип нагрівального елемента: спіральний із металевих елементів має хорошу тепловіддачу, але використовувати його можна лише в чистому приміщенні, інакше буде постійний запах спаленого пилу. Краще купити тепловентилятор із керамічним нагрівальним елементом.

Електричний конвектор можна використовувати як основну систему опалення. Вони економічні та не надто пересушують повітря. Однак такі обігрівачі споживають багато електрики.

Інфрачервоний обігрівач не нагріває повітря, а предмети. Як джерело енергії такі обігрівачі можуть використовувати як електрику, так і газ. Вони можуть здійснювати зональний та точковий обігрів. Він підходить для великих приміщень та відкритих майданчиків. Інфрачервоний обігрівач економічний, не шумить та компенсує нестачу сонячних променів у зимовий час. До недоліків можна віднести малі можливості регулювання режимів роботи та перегрів при тривалому використанні.

Теплові повітряні завіси – це пласкі та вузькі обігрівальні вентилятори. Вони створюють тепловий заслін від проникнення холоду – ефективний навіть, коли постійно відчиняють/зачиняють двері. Ідеально підходить для приватних будинків, дач, офісів та магазинів. Один великий недолік – витрачає багато енергії (споживає до 12 кіловат).

Керамічна панель має стильний вигляд і поєднує інфрачервоний та конвективний обігрів. ІЧ-промені гріють лише предмети, розташовані поруч, а конвективне опалення обігріває повітря. Вона не пересушує повітря і дає достатню кількість тепла за низького споживання електроенергії. Мінуси в тому, що кераміка дуже тендітна, її можна пошкодити випадково зачепивши. Крім того, потужності такого обігрівача не вистачає для повноцінного опалення приміщення, його можна використовувати лише як додаткове джерело тепла.

Раніше "Апостроф" писав про чотири речі, які потрібно підготувати на випадок відключення опалення в холоди.