RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Українців можуть назавжди позбавляти пенсій: у ПФУ назвали причину

На тлі повномасштабної російсько-української війни чимало пенсіонерів з України були змушені евакуюватися за кордон. Хтось планує повертатися додому, а дехто вирішив залишитися там назавжди. У такому разі пенсіонер ризикує втратити українську пенсію.

Про це нагадали в Пенсійному фонді України.

За статтями 47, 51 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсіонери, які виїзжають за кордон на постійне місце проживання, втрачають право отримувати пенсійні виплати від України.

Водночас існують винятки: пенсіонер отримуватиме свої виплати в іноземній країни тоді, коли це передбачено в міжнародних договорах України. Зокрема, українці можуть продовжувати отримувати українські пенсії в Болгарії, Естонії, Іспанії, Латвії, Литві, Словаччині, Чехії, Португалії та Польщі (за пропорційним принципом).

Крім того, Україна уклала міжнародні договори за територіальний принципом, тобто коли витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. Це стосується Азербайджана, Білорусі, Грузії, Молдови, Монголії, Румунії, Угорщини.

Якщо пенсіонер не переїхав на ПМП у вищенаведені країни, то він має перед виїздом звернутися до ПФУ із заявою й отримати пенсію за шість місяців наперед.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні по-новому нараховуватимуть пенсію.