RU  UA

Це увійде до підручників: як українським льотчикам вдалося зупинили ворога-монстра

Україна протягом 30 років не займалася оновленням власного парку літаків. Незважаючи на це та кількісну перевагу ворожої авіації, українські пілоти зуміли не допустити панування окупантів у небі, що з часом увійде до підручників з історії.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков.

"З 1991 року Повітряні сили України не отримали жодного нового винищувача. Це означає, що наймолодшому МіГ-29 чи Су-27, який є на озброєнні, вже стільки, скільки Україні мінімум. Насправді – більше. Там середній вік давно перевалив за 35 років в принципі. Для літака, тим паче винищувача це вже вкрай поважний вік. По-друге, вони якщо і проходили модернізацію, вона не була глибокою. Тобто було підтримання хоч якоїсь операційної готовності, давайте будемо прямо казати. Україна впродовж 30 років не вкладала ні копійки в оновлення власного винищувального парку, і це вбачається", - пояснив Катков.

За словами експерта, варто не забувати про те, що росія має на озброєнні біля тисячі ударних літаків. На озброєнні Повітряних сил України значно меншка кількість авіації.

"Тобто перевага ворога в повітрі у кількості бортів просто в десятки разів. І те, що ми зараз із вами спілкуємося, – це виключно через те, що навіть обмеженими силами наші Повітряні сили змогли не допустити те, що ворог завоював перевагу в повітрі. Це потім просто піде в підручники з історії, як це було зроблено. Тому що, маючи таку перевагу в небі, рашисти не змогли завоювати перевагу. І це виключно через мужність наших пілотів, наших бійців протиповітряної оборони, які, маючи значно менші можливості, цього не допустили", - наголосив Катков.