RU  UA

"Жест доброї волі": у ЗСУ розповіли, яку техніку окупанти залишили під час відступу

Російські окупанти під час чергового "жесту доброї волі" залишили українцям 150 одиниць військової техніки та боєприпасів на Харківському напрямку.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів речник Східного угрупування військ Сергій Череватий.

За його словами, коли противник залишає таку величезну кількість техніки - назвати це "плановим відступом" неможливо. Для української сторони це - своєрідна часткова компенсація.

"Насправді, це не типово для планового відступу, це справді акт доброї волі. Можливо, росіяни нам вже потроху почали виплачувати репарації. Поки що зброєю, а потім будуть виплачувати грошима, газом та роботами військовополонених на наших зруйнованих об'єктах інфраструктури", - зазначив він.

Представник Східного угрупування військ перелічив, яку саме техніку ворог залишив українцям як трофей. Зокрема, йдеться про важку вогнеметну систему "Сонцепік".

"Поки що обліковується інформація, скільки залишили нам росіяни, і поки говориться про 150 одиниць техніки та боєприпасів. Залишали нам і 152-мм гаубиці "Мста-М", це їхній найновітніший варіант. Це й знищені станції РЛС "Зоопарк", якими вони дуже пишалися, і які нам справді докучали. А також їхня злочинна зброя, з якої вони гатили по мирним мешканцям і по нашим військовим, це термобарична система "Сонцепік". Вона випалює все на тій ділянці, де її застосовують і заборонена міжнародними конвенціями", - додав Сергій Череватий.

Раніше "Апостроф" розповідав, які населені пункти на Харківщині вже звільнили ЗСУ.