RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як підготуватися до блекауту: 8 корисних порад

Ракетний обстріл Росією критичної інфраструктури України призвів до виникнення на території трьох областей проблем з електроенергією, які комунальники все-таки дуже оперативно усунули.

"Апостроф" зібрав корисну інформацію, чим слід запастися українцям перед можливими тривалими "відключеннями" світла, які, як виявилося, можуть торкнутися будь-якого населеного пункту.

1. Необхідно купити різні освітлювальні предмети, здатні дати світло. Це ліхтарики, свічки, палички-ХДСи, що світяться, які потрібно розташувати там, де їх легко знайти.

На ліхтарики можна причепити наклейки, що світяться, щоб легко виявити їх у темряві.

Палички, що світяться, краще тримати в холодильнику, так як холод уповільнює реакцію в них, і вони будуть світитися 4-5 днів.

Свічки краще підпалювати у глибокій металевій ємності, щоб вогонь відбивався від стінок.

2. Аптечка першої допомоги із запасом необхідних ліків має бути завжди під рукою. Крім потрібних особисто вам препаратів, в аптечці мають бути бинти та пластир, ножиці, антисептики, знеболювальні ліки.

3. Якщо у вас ліхтарики та радіо працює на батарейках, необхідно зробити пристойний запас на випадок затяжної відсутності електроенергії. Однак можна купити і приймач, і ліхтарики, що працюють від динамо-машини, що є непоганою заміною.

4. Купуйте павербанк або автомобільну зарядку, якщо її ще немає, для мобільного телефону. Машину тоді можна використовувати як великий акумулятор.

5. Зробіть запас продуктів, що не псуються, для всієї родини на цілий тиждень. Супи, каші, овочі, фрукти та консерви. А ось води потрібен тритижневий запас, тому що люди можуть прожити без їжі досить довго, а волога життєво необхідна.

6. Придбайте туристичний пальник, тому що під час відсутності електроенергії доведеться забути про електроплитку. Необхідно також підготувати запас балонів із пропаном.

7. Якщо у морозильнику є вільне місце, наповніть їх пляшками з водою. Заморожені пляшки можуть бути акумуляторами холоду і підтримуватимуть холод в апараті під час відсутності електрики. Водночас, це ще один запас свіжої питної води.

8. Дротова лінія зв'язку навіть у разі блекауту, швидше за все, працюватиме. А ось вежі мобільного зв'язку можуть відключатися у разі відсутності електроенергії. Також марними будуть і бездротові телефони. Так що старі телефони допоможуть вам тримати зв'язок зі світом.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як правильно підібрати термобілизну.