RU  UA

Складно, але можливо: військовий експерт оцінив шанси ЗСУ відвоювати Донецьк та Луганськ

На тлі успішного контрнаступу Збройних Сил України на Харківщині активізувалися дискусії про можливість відвоювання Донецька та Луганська, оборону яких російські окупанти будували 8 років.

Про те, наскільки можливою зараз є деокупація цих міст, в етері Апостроф TV розповів експерт Defense Express Іван Киричевський.

У той час як ЗСУ відвойовують території, які були підконтрольні Україні станом на 24 лютого 2022 року, постає питання про деокупацію Донецька й Луганська. Однак перед цим потрібно повернути під контроль ЗСУ Сєвєродонецьк і Маріуполь, аби прогнозувати ситуацію з Донецьком.

"Але справді – росіяни будували міцну лінію оборони впродовж 8 років. Потрібно застосовувати хитрі тактичні ходи, щоб її прорвати. Упродовж історії такі лінії оборони, що виглядали неприступними, на практиці виявлялися трухлявими", - зауважив експерт.

Киричевський навів кілька прикладів таких ліній оборон, зокрема лінію Маннергейма, яка стримала більшовиків під час війни проти Фінляндії. Водночас існувала лінія Мажино у Франції, що не допомогла відтягнути поразку під час Другої світової війни, а до прикладу лінія Зігфріда Третього рейху не змогла стримати просування американських військ

свіжіший приклад: війна за Карабах, лінія яку мали азербайджанці. Вважали, що її складно буде прорвати, і Азербайджан навіть купив окольними путями 12 крупнокаліберних самоходних гармат Бюон, але на практиці навіть бюони там не знадобились. Тож не варто надихатись песимізмом з приводу відвоювання Донецька", - наголосив експерт Defense Express.

Військово-політичне керівництво України планує відвоювати території Донецька і Луганська і саме під цю перспективу робить запити до США про постачання високоточного озброєння. Як тільки ЗСУ отримають достатню кількість зброї, вони зможуть змоделювати процес деокупації цих регіонів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що визволення Ізюма зірвало плани окупантів у Донецькій області.