RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

"Обличчя російської війни": західні аналітики розповіли про роль "кухаря Путіна" у нападі на Україну

Російський олігарх Євген Пригожин, наближений до президента РФ Володимира Путіна засновник так званої ПВК "Вагнер", стає обличчям російської війни.

Про це заявляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Сталінський" метод вербування, який практикує Пригожин, дозволяє Кремлю уникнути наказу про загальну мобілізацію.

"Військові блогери постійно вихваляють успіх Пригожина в Україні, а деякі навіть кажуть, що він має замінити міністра оборони Росії Сергія Шойгу, якого вони та кремлівські експерти звинувачують у поразці Росії під Харковом", - зазначили аналітики.

Російський військовий кореспондент Максим Фомін (псевдонім Владлен Татарський) заявив, що обговорював з Пригожиним ситуацію на українсько-російському кордоні після виведення російських військ з цього району.

На думку експертів, зустріч Пригожина і Фоміна може говорити про те, що Кремль намагається відповісти на багатомісячні скарги блогерів, що Міноборони РФ ігнорує їхню критику, яка наголошує на неефективності російського вищого командування.

А тим часом журналіст Саймон Островскі опублікував відео, на якому Пригожин вербує у російській в'язниці ув'язнених на війну в Україні. Він намагається заманити їх амністією, а загиблим обіцяє "похорон на алеї героїв" і стверджує, що він має все необхідне озброєння.

"У мене є в ПВК літаки кількох типів, є РСЗВ, є танки, є все, що необхідно для того, щоби ефективно наступати", - перераховує Пригожин.

Він стверджує, що ті, хто підпише контракт з його ПВК, більше ніколи не повернуться до місць ув'язнення - або на "алею слави", або додому.

"За півроку йдіть додому, отримавши помилування. Ті, хто хоче залишитися з нами - залишається з нами, тому варіантів повернутися на зону немає ніяких", - запевняє Пригожин.

Як розповідав "Апостроф", раніше ЗСУ завдали удару по базі ПВК "Вагнер" у Стаханові, були ліквідовані сотні найманців.