RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Опалювальний сезон 2022/2023: які області залишаться взимку без тепла

Йде 203-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, програючи на полі бою, Росія завдає ударів по ключових енергетичних об'єктах в Україні. Через їхнє руйнування у низці населених пунктів взимку не буде опалення.

Про це повідомили міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, пише "Укрінформ".

Найскладніша ситуація склалася у Херсонській та Запорізькій областях. Є проблеми і в інших регіонах, переважно лівобережних, зокрема, у Миколаївській, Донецькій, Луганській, Харківській області, частково – у Чернігівській та Полтавській областях.

За даними Міністерства інфраструктури, йдеться про 316 котелень (304 пошкоджено та 12 зруйновано), 10 ТЕЦ (6 пошкоджено та 4 зруйновано) та 1 ТЕС.

"Наразі відновлено 156 котелень, які знаходяться на безпечніших територіях. Для ремонту решти заготовлено всі необхідні матеріали. Більшість робіт — лагодити дахи та вікна", - уточнив Олексій Чернишов.

Він додав, що стан Кременчуцької, Чернігівської та Охтирської ТЕЦ не дозволяє їм здійснювати теплопостачання. Уряд ухвалив рішення виділити 286 млн грн на їх відновлення. При цьому йдеться не про повернення цих об'єктів у початковий стан, а про відновлення здатності теплопостачання до початку опалювального сезону.

Так, на Охтирській ТЕЦ гроші підуть на відновлення водогрійного котла, на Чернігівський — трансформатора та турбогенератора.

Водночас, за словами директора спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, сильно зруйновано газові об'єкти у багатьох регіонах, насамперед у лівобережній Україні.

"До початку опалювального сезону відновити роботу великих ТЕС і ТЕЦ, зокрема тієї ж Чернігівської ТЕЦ, навряд чи можливо враховуючи ресурси, що виділяються на це, і час, що залишився до початку опалювального сезону", - зазначив він.

Виходячи з цього, уряд рекомендує жителями тимчасово окупованих та прифронтових територій евакуюватися.

"Найскладніша ситуація у Херсонській та Запорізькій областях. Зокрема, в Енергодарі, Бердянську та Мелітополі", - уточнила Ірина Верещук.

У зоні ризику й інші регіони, зокрема Миколаївська, Донецька, Луганська, Харківська області. Найуразливішими у цьому плані є схід та південь.

Раніше "Апостроф" публікував поради на випадок важкої зими, як підготувати будинок до холодів без опалення.