RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Коли ЗСУ звільнять Херсон: ISW дав цікавий прогноз

Російське окупаційне військо намагається контрольовано відвести сили в західній частині Херсонської області, щоб уникнути розгрому під час контрнаступу Збройних Сил України, як це відбулося на Харківщині. За прогнозами експертів, українська армія найближчими тижнями може деокупувати частину Херсонщини.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Протягом останніх кількох місяців росіяни укрпілюються на заході Херсонської області, підсилюючи свої позиції повітряно-десантними частинами й деякими підрозділами 1-ї гвардійської танкової армії.

"Ці нібито більш професійні, добре підготовлені й оснащені підрозділи, зосереджені на невеликій території в Херсонській області, які були підготовлені до очікуваного контрнаступу. Здається, вони діють значно краще, ніж російські сили в Харківській області", - уточнили військові аналітики.

Зокрема, на Харківщині ЗСУ знищили низку підрозділів 1-ї гвардійської танкової армії й "затрофеїли" велику кількість ворожої військової техніки. Розгром російського окупаційного війська у Харківській області може бути пов'язаний з меншою концентрацією російських військ у порівнянні з Херсонською, а також ефектом неочікуваності для росіян.

Утім, український контрнаступ у Херсонській області прогресує, і російське окупаційне війська намагається уповільнити його та відступити на більш придатні для оборони позиції, але не зупинити чи повернути його назад.

Крім того, постійні атаки ЗСУ на російські наземні лінії комунікацій через річку Дніпро до західної частини Херсонської області створють усе більше проблем для окупантів, які знаходяться на правому березі. Росіяни там залишилися без їжі й води, а також втрачають боєприпаси без можливості поповнення ресурсів, через що спостерігається тимчасове послаблення вогню російської артилерії.

Частина російських підрозділів вийшла з ладу на деяких ділянках фронту, дозволяючи ЗСУ просуватися.

"Українські сили, ймовірно, повернуть собі значну частину, якщо не всю, заходу Херсонської області в найближчі тижні, якщо вони продовжуватимуть перешкоджати російським наземним лініям комунікацій і форсуватимуть їх просування. Українські успіхи можуть і надалі бути повільними, якщо російські війська зможуть зберегти свою злагодженість, але також можуть значно прискоритися, якщо російські війська почнуть "ламатися"", - резюмували в ISW.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що одним високоточним ударом ЗСУ знищили на Херсонщині понад 180 російських окупантів.