RU  UA

"Референдуми" на окупованих територіях: чому Росія так чіпляється за них

У 2014 році, коли РФ проводила так звані "референдуми" у Криму та на Донбасі, відсотки "волевиявлення" були взяті зі стелі й світ цього не визнав. Й зараз відбувається практично аналогічна ситуація.

Чому Росія так чіпляється за "референдуми", в ефірі "Апостроф TV" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України у 2016-2019 роках, волонтер Георгій Тука.

На його думку, "референдуми" РФ проводить на тимчасово окупованих територіях виключно для внутрішнього споживача, оскільки якийсь відсоток росіян перебуває під впливом пропаганди, що діяла там протягом більше 20 років, промиваючи мізки. "Через це стадо баранів зараз й преться до військкоматів", - зазначив Георгій Тука.

Якийсь відсоток ще досі вірить у необхідність захисту та розповсюдження так званого "руського міра", що і спричиняє подібні дії.

"Врешті-решт, очільник Кремля розраховує, що офіційне оголошення того факту, що після формального включення окупованих територій України до складу Російської Федерації ці території будуть перебувати під захистом ядерної зброї Росії – ця лякалка має привести до певної реакції з боку як наших західних партнерів, так і уряду нашої держави", - підкреслив він.

Путін сподівається, що після цього команда Зеленського буде значно поступливішою щодо запропонованого "мирного процесу", який вже був започаткований у Стамбулі, висловив переконання Георгій Тука, додавши, що натомість Путін отримає абсолютно зворотній результат.

За той час, як почалася повномасштабна агресія проти нашої держави, глава Кремля зробив декілька кроків, які викликали не таку, як він очікував, реакцію. Це стосується і відношення українців до росіян, і відношення України до Росії, і так званого нерозповсюдження НАТО, яке відбулося в діаметрально протилежному напрямку, - перерахував колишній урядовець.

"Я переконаний, що ці лякалки "якщо ви будете накачувати Україну зброєю, то ви всі наражаєтеся на ядерну небезпеку з боку моєї великої російської імперії"... Але вже пролунали відповіді від переважної кількості керманичів західного світу, що такі дії кремлівської адміністрації лише збільшать рівень підтримки України", - наголосив Георгій Тука.

Докладніше: На болотах божевільна паніка, Путін загнав себе в куток – Георгій Тука