RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Допомога Заходу та російський "ленд-ліз": скільки і яка зброя з'явилася у ЗСУ

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації Україна отримала майже 400 танків, 700 одиниць бронетехніки, 170 одиниць артилерійських систем як трофеї. Це лише за документально підтвердженими відомостями.

Про це повідомляє Forbes.ua.

Арсенал Збройних сил України неабияк поповнився після контрнаступу в Харківській області на початку вересня. В результаті "жестів доброї волі" та "планового перегрупування" військ Росія залишила на полі бою танки, артилерію та бронетехніку, випередивши при цьому США, Польщу та Британію. Загальна сума техніки та зброї становила 400 млн доларів.

Танки

Загалом з початку вторгнення трофеями ЗСУ стали 387 російських танків. У свою чергу Польща передала Україні до 230 радянських танків Т-72 і близько 50-70 танків РТ-91: це польська модифікація цього танка.

Також Україна отримала Т-72 від Чехії – ця країна має до 90 танків на складах та ще 30 танків на озброєнні. Ще 8 танків тієї ж модифікації було отримано від Північної Македонії, а Словенія пообіцяла Україні 28 танків М-55S (модифікація радянських Т-55).

Загалом Україна має 750 танків (як трофейних, так і отриманих від союзників).

Бронетехніка

Після 24 лютого Україна має 2300 одиниць бронетехніки. США передали ЗСУ 200 БМП М113, 100 броньованих медичних машин, 40 броньованих машин М1224 MaxxPro та кілька сотень броньовиків HUMWEE.

Крім того, Україна уклала з Туреччиною контракт на купівлю 200 бронемашин Kirpi. Ще 136 БМП М113 українська армія отримала від Данії, Австралії, Литви, Іспанії та Португалії.

У той же час Австралія та Великобританія надали Україні близько 200 різних бронемашин, а країни Східної Європи передали ЗСУ близько 200 одиниць БМП-1, БТР-80 радянського виробництва та їх модифікацій.

Артилерія

На початку повномасштабної війни Україна мала близько 1540 одиниць артилерії, проте втрати цієї зброї у ЗСУ найбільш відчутні. І все ж українським військовим вдалося отримати як трофеї понад 167 артилерійських знарядь російської армії, а країни Заходу передали близько 500 одиниць артилерії. Йдеться як про радянську, так і, власне, західну зброю.

Наразі ЗСУ застосовують проти окупантів близько 350 одиниць артилерії калібру НАТО. Точна кількість радянських систем невідома, оскільки боєприпасів до них вже мало.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", завдяки активному контрнаступу в Харківській області війська агресора залишилися на Донеччині без каналу логістики.

Читайте також: Російський "ленд-ліз" для ЗСУ: як наша армія отримала величезну кількість цінних трофеїв.