RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації: які потрібні документи та що робити, якщо немає військового квитка

Громадяни, які не проходили строкову службу, оскільки мають близьких родичів-інвалідів I чи II групи, після 27 років приписне свідоцтво мають замінити на військовий квиток, який потрібен для того, щоб подати заяву на відмову від мобілізації за сімейними обставинами.

Утім, як зазначають адвокати b2bconsult, законодавство не містить чіткого обов’язку йти до військкомату та отримувати військовий квиток.

Для військкомату такому випадку знадобляться наступні документи:

- документи про інвалідність I чи II групи близького родича, серед яких довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про ваше народження, у якому, наприклад, чітко вказано, що ваша матір-інвалід є вашою матір'ю;

- копії паспортів;

- заява у двох примірниках (лист у довільній формі) про те, що чоловік не підлягає мобілізації та прохає його не мобілізовувати (один для військкомату, другий для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені. Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, наголошують адвокати.

До листа можна прикласти нотаріально завірені копії документів.

Якщо у військкоматі відмовлятимуться ставити відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то можна їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Читайте: Призов до української армії: у якому разі повістка незаконна і від неї можна відмовитися

Подати заяву на звільнення від мобілізації (відстрочку) та документи на підтвердження підстави для відстрочки, можна незалежно від того, чи отримали ви вже військовий квиток чи ні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що є лише кілька законних причин, з яких чоловік, який отримав повістку, може не з'явитися у військкомат.