RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вихід українців на пенсію достроково: кого це стосується і за яких умов

Через повномасштабне російське вторгнення, в Україні було запроваджено зміни до пенсійного законодавства, які передбачають, зокрема, додаткові умови для дострокового призначення пенсії за віком – дехто зможе вийти на пенсію раніше.

Про це повідомляє Юридичний порадник для ВПО на Facebook-сторінці.

Так, до юриста звернулася жінка із запитанням прояснити ситуацію.

"Вітаю! Я переселенка, мені 58 років і 7 місяців, евакуювалася із Харкова. За місяць до цього мене звільнили за скороченням штату. Читала у новинах, що зараз багатьом дозволяють достроково піти на пенсію. Підкажіть, будь-ласка, за яких умов це можливе, і чи підпадаю я під такий закон. Дякую!", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Деяким українцям пенсія припинила приходити на картку: що з цим робити

За словами юриста, відповідно до Закону України № 2040-ІХ, достроково може бути призначено пенсію особам, які одночасно відповідають таким вимогам:

1.Їх звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку із:

змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, або виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров’я;

2️.Трудовий договір із такими працівниками розірвано не більше ніж за 1,5 року додосягнення ними пенсійного віку, встановленого ст. 26 ЗаконуУкраїни “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Важливо, що для дотриманняв ідповідної норми на момент звільненняу 2022 році особам має бути НЕ менше 58,5 років;

3️.Особа має страховий стаж не менше:

30 років – для жінок;

35 років - для чоловіків;

4️.Після звільнення особа зареєструвалася у центрі зайнятості, при цьому підходяща для неї робота відсутня (за винятком особі, звільнених зв’язку з виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров’я: вони можуть не звертатися до центру зайнятості).

Раніше ми писали, що зміниться в Україні з 1 жовтня у сфері зарплат і пенсій.