RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підвищення зарплат і пенсій: що зміниться в Україні з 1 жовтня

Також зміни торкнуться одержувачів субсидій та ВПО

Також зміни торкнуться одержувачів субсидій та ВПО Фото: Апостроф

З 1 жовтня на українців чекає підвищення мінімальної заробітної плати та перерахунок пенсій. Також вводяться нові правила призначення субсидій та зміни в отриманні послуг для внутрішньо переміщених осіб. Також з жовтня почне діяти доступна іпотека та "сезонне" правило для водіїв на дорогах. Подробиці – в матеріалі "Апострофа".

Збільшення мінімалки

З початку жовтня в Україні розмір мінімальної зарплати зросте з 6500 до 6700 грн. Таке рішення ухвалили ще в минулому році при затвердженні держбюджету.

Разом з цим варто зауважити, що такий рівень мінімалки залишатиметься незмінним до 2024 року, адже у 2023 році її підвищення не заплановано.

Підвищення мінімальної зарплати матиме наслідки для роботодавців і приватних підприємців, зокрема, мінімальний страховий внесок з ЄСВ становитиме вже 1474 гривні, тоді як максимальна база для нарахування ЄСВ буде 100 500 грн.

Перерахунок пенсій

Разом зі збільшення мінімальної заробітної плати, у жовтні відбудуться перерахунки пенсійних виплат для громадян, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менше ніж 35 років для чоловіків та 30 – для жінок. Мінімальний розмір пенсії за віком від 1 жовтня становитиме 2 680 грн.

Пенсіонери віком від 70 до 75 років з необхідним стажем від жовтня будуть отримувати щомісячно надбавку в розмірі до 300 грн, якщо пенсія не перевищує 10 340,35 грн. Мінімальна пенсія для таких громадян становитиме 3 000 гривень. Тобто якщо з урахуванням усіх надбавок, зокрема 300 гривень за вік, розмір виплати становитиме менш як 3 000 гривень, виплату "дотягуватимуть" до цієї суми.

Якщо у зазначених осіб страховий стаж становить менше необхідного, мінімальна пенсія встановлюватиметься пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 3 000 гривень.

Особам віком від 80 років зі стажем 25 років у чоловіків і 20 років у жінок розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 грн, а в тих, кому від 70 до 80 років, — меншим за 2 500 грн.

Від 1 жовтня також збільшиться мінімальний розмір пенсій з інвалідності. Зокрема, мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності та військового звання, становитимуть від 4 396 грн до 6 532,50 грн, для інших, в залежності від групи інвалідності та звання – від 4 186 грн до 5 986,50 грн.

Нові правила призначення субсидії

Від 1 жовтня виплата субсидій здійснюватиметься не через соціальну службу, а через Пенсійний фонд. А від 1 грудня через ПФУ не лише виплачуватимуть, а й призначатимуть субсидії. Це повинно спростити оформлення субсидій для переселенців. Ще одна причина - електронна система Пенсійного фонду досконаліша за електронну систему Мінсоцполітики.

Серед нововведень стосовно субсидій - безробітним їх нараховуватимуть без урахування доходу, а тим, хто втратив централізоване опалення, збільшать субсидії на споживання електроенергії.

Зміни для ВПО

З 1 жовтня внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати послуги за місцем фактичного перебування, а не реєстрації, та звертатися у будь-який орган соцзахисту.

Нагадаємо, що допомога для ВПО, як і раніше, визначена у розмірі:

  • 2 тисяч гривень на кожну особу, старшу 18 років,
  • 3 тисяч гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю

Іпотека під 3%

Від жовтня почне діяти доступна іпотека для військових, вчителів, лікарів та вчених. Вони можуть отримати кредит на квартиру на 20 років зі ставкою 3% річних. Решта українців, які потребують покращення житлових умов, можуть скористатися іпотекою від 2023 року зі ставкою 7% річних.

Штрафи для водіїв

З 1 жовтня, на дорогах України почне діяти правило, яке зобов'язує водіїв рухатися поза населеними пунктами з увімкненим ближнім світлом фар або запаленими ходовими вогнями – інакше доведеться платити штраф.

Так, згідно з п. 9.8 правил дорожнього руху, водії навіть вдень мають включати денні ходові вогні або ближнє світло фар поза межами міст та селищ. Така необхідність продиктована скороченням світлового дня та далеко не завжди добрими погодними умовами.

Якщо з 1 жовтня по 1 травня за містом водій рухається без увімкнених денних ходових вогнів або ближнього світла фар, то патрульні поліцейські складають протокол за ч. 2 ст. 122 Кодексу України щодо адміністративних правопорушень. Штраф за цією статтею становить від 425 до 510 гривень.

Військовий облік для жінок

В Україні змінилася дата початку взяття жінок на військовий облік. Так, відповідно до наказу Міноборони, обов'язкову постановку жінок відповідних спеціальностей на військовий облік відтерміновано на рік – із 1 жовтня 2022 року, як планувалося раніше, до 1 жовтня 2023 року.

Також, 21 вересня народні депутати прийняли у першому читанні законопроект №6482, за яким жінки, які мають спеціальність та/або професію визначену в затвердженому Міноборони переліку, можуть ставати на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням. Але за виключенням жінок, які мають спеціальність чи професію, споріднену до медичної діяльності.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів