RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Маску потрібний український літій? У "мирному плані" бізнесмена помітили особистий мотив

3 жовтня відомий американський бізнесмен Ілон Маск запропонував українцям свій "мирний план", заснований на хибних та проросійських твердженнях. Його скандальні заяви можуть пояснюватися бажанням отримати український літій.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Економіст Олексій Кущ нагадав, що у 2019 році у Болівії стався переворот: лівого президента Ево Моралеса усунули від влади опозицію та військових. Влада перейшла до військових, очолюваних генералом Вільямсом Каліманом Ромеро, який у 2013-2016 роках працював болівійським військовим аташе у Вашингтоні. Проте основною причиною перевороту стали болівійські літієві ресурси. На території найбільшого у світі солончака Уюні площею 10 500 кв. км. сконцентровано від 50 до 70% світових розвіданих запасів літію, а це понад 100 млн т.

"Літій - це ключовий ресурс зеленого переходу, від якого залежить стрибок світової економіки від бензинових двигунів до електромобілів, що використовують літій-іонні акумулятори. Найбільшим у світі споживачем літію є корпорація Tesla, яка має амбітні плани: випуск 500 000 електромобілів на рік, але для необхідно контролювати весь світовий літій, ціна якого з 1998 року збільшилася з 2000 до 20 000 доларів”, - каже експерт.

Читайте також: Кліпни, якщо тебе зламали: найкращі мем і фотожаби на скандальний твіт Маска

У липні 2019 року Росатом став учасником проекту будівництва літієво-карбонатного заводу Уюні під егідою Літієво-депозитної компанії Болівії (YLB) та китайського консорціуму TBEA Group-Baocheng. Сукупний обсяг інвестицій перевищив 2 млрд доларів. Зокрема, планами було будівництво заводу з виробництва акумуляторів.

Нещодавно у Twitter виникла суперечка: деякі латиноамериканські лідери звинуватили певні зовнішні сили у перевороті в Болівії. До дискусії несподівано приєднався Ілон Маск, який сказав, що "ми скинемо того, кого забажаємо, якщо це нам потрібно".

Це може стосуватися і України: річ у тому, що на території Донецької області у Великоновосілківському районі є промислові запаси літію (Шевченківське родовище), обсягом 14 млн тонн з обсягом стартових інвестицій всього 120 млн доларів. Є запаси літію і на півдні України. Вони розташовані саме у тих регіонах, де Маск пропонує провести "референдуми".

Крім того, згадався і російський слід у житті Маска. Багато хто пам'ятає дуже відомий проект Маска під назвою Hyperloop. В Америці низка критиків вважає весь проект аферою, яка покликана загальмувати будівництво високошвидкісної залізниці в Каліфорнії, яка становить конкуренцію збиткової Tesla.

Реалізацією проекту, запропонованого Ілоном Маском, займаються дві компанії: Hyperloop Transportation Technologies та Virgin Hyperloop One мільярдера Річарда Бренсона, яка увійшла до проекту восени 2017 року. Тієї ж осені до ради директорів компанії увійшов російський олігарх Зіявудін Магомедов, чий венчурний фонд Caspian Venture Capital, зареєстрований в офшорному штаті Делавер, інвестував у проект близько $100 млн кількома траншами.

Участь у раді директорів Virgin Hyperloop One дозволяла згаданому російському мільярдеру координувати та контролювати політику Hyperloop щодо реалізації проекту в інших країнах. Співпраця з другом колишнього заступника глави російського уряду Аркадія Дворковича та скандально відомого екс-президента РФ Дмитра Медведєва додала до проекту Маска характерну російську кримінальну складову – шахрайства, суди, погрози вбивствам. Маска ж співпраця з росіянами, схоже, не дуже непокоїла. То чому б це заважало йому зараз.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Російська рулетка: навіщо Маск підіграв Путіну.