RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Покровська батьківська субота: як правильно поминати померлих

Перед одним з найбільших християнських свят Покрова Пресвятої Богородиці в церковному календарі стоїть особливий день поминання - батьківська субота, що випадає на 8 жовтня.

"Апостроф" розповідає, як у Покровську батьківську суботу слід згадувати померлих рідних, близьких та друзів.

Цього дня в церквах служать особливу службу, а віруючі підносять молитви за душі померлих, ставлять свічки за упокій.

Згадати померлих батьків та інших можна вдома в сімейному колі, без застілля. Також можна помолитись біля ікони вдома.

На цвинтарі слід підготувати могили перед настанням зими, привести їх до ладу. Однак поминати на цвинтарі з алкоголем церква забороняє.

На службі в храмі або біля могили покійного важливо зізнатися самому собі про справжні почуття до померлого, чи не відчуває людина до померлого ненависті та злості. А ось просити прощення церква радить у живих людей, а про покійних слід щиро молитися.

Читайте також: Церковний календар на жовтень 2022: список головних свят

Можна використовувати коротку молитву: "Упокій, Господи, душу померлого раба(и) Твого (ім'я), і прости йому всі гріхи його вільна і мимовільна, і даруй йому Царство Небесне".

Вважається, що під час останнього суду молитви про покійного будуть згадані Богом, і людина може бути помилувана, незважаючи на свої гріхи.

Нагадаємо, що День захисників та захисниць України, який відзначається 14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці, припадає на п'ятницю і день має бути неробочим, але через воєнний стан у країні він буде "звичайним" днем.