RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Навіть під час загальної мобілізації: деяким чоловікам в Україні дозволено звільнитися з армії

Через повномасштабне російське вторгнення чоловіки стали військовозобов'язаними і багато хто змушений був взяти в руки зброю – проте багатодітні батьки можуть отримати відстрочку від служби та можливість звільнення навіть під час військового становища.

Про це розповів адвокат Ігор Дайнеко, повідомляє b2bconsult.ua.

Так, відповідно до закону "Про військовий обов'язок та військову службу", до якого нещодавно були внесені зміни, на практиці питання про звільнення мобілізованих розглядається та вирішується за 1-1,5 місяці.

Читайте також: Вони потрібні українській армії насамперед: кого заберуть на війну за додаткової мобілізації

"Згідно з Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України затвердженого Указом Президента 1153/2008 (п. 213 за аналогією права) після надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення командне командування готує клопотання , – пояснює адвокат.

Після того, як командир військової частини отримує клопотання, він зобов'язаний надіслати протягом трьох днів запит для перевірки сімейного стану військовослужбовця у відповідний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця.

Далі керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який одержав документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє у десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. Після цього складається акт обстеження, який подається на розгляд керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Той, у свою чергу, протягом трьох днів зобов'язаний розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця з військової служби та за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця з військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови та повідомляє командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець. У разі задоволення клопотання командир приймає наказ про виключення з особового складу.

За словами експерта, таким чином згідно із законом розгляд та ухвалення рішення про звільнення має бути здійснено у строк до 16 днів без урахування часу на поштове пересилання документів, але на практиці цей процес займає більше часу.

Раніше ми публікували повний перелік тих, хто має право на відстрочку від мобілізації.