RU  UA

Не готові воювати ні морально, ні фізично: експерт оцінив стан "мобіків" із Росії

Мобілізовані росіяни не готові воювати в Україні ані морально, ані фізично. Вони готуються здаватися у полон.

Про це розповів у коментарі Апостроф ТV полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор, військовий радник губернатора Донецької області 2014 року Роман Світан.

Читайте також: Окупанти вербують ув'язнених до лав ЧВК: вечірнє зведення Генштабу за 13 жовтня

За його словами, частина громадян Росії мобілізується виключно для організованої здачі в полон.

"Російські "мобіки" не готові до військових дій ні морально, ні фізично. І сьогодні частина з них мобілізується для того, щоб організовано здатися в полон. Іноді для цього їм доводиться убити чи якимось способом знерухомити своїх командирів. Такі випадки вже непоодинокі. Такі дії є цілком виправданими з воєнної точки зору - здатися до того, як встигли скоїти воєнні злочини", - зауважив він.

Експерт зазначив, кримінальники засновника російської ПВК "Вагнер Євгена Пригожина переважно направляються в район Бахмута.

"Підрозділи на півдні комплектуються переважно "чмобіками". На Херсонщині росіяни відійшли до лінії Милове-Давидів Брід, де намагаються закріпитися. Плацдарм в Бериславі повинен прикривати підходи до Каховської ГЕС. І вони намагаються його всіма силами утримувати. ЗСУ вже перейшли річку Інгулець і розширяють плацдарм на південь в бік Снігурівки. Гадаю, найближчим часом Снігурівка буде звільнена", - розповів Світан.

Зараз назрівають два котли - у Бериславі та Херсоні, звідки росіянам буде дуже важко евакуюватися, якщо артилерія зможе прострілювати переправи. Примітно, що колаборанти вже розробляють плани евакуації.

Експерт вважає, що після остаточного руйнування Керченського мосту - звільнення півдня пішло б швидше. Вихід з цієї території стався б приблизно через тиждень після удару по мосту.

"Після руйнування Керченського мосту потік військового забезпечення зменшився принаймні вдвічі. Інша залізничні нитки - через Мелітополь і Маріуполь - наразі перерізані силами партизан, що утруднює постачання військ. Після остаточного руйнування Керченського мосту звільнення Півдня піде швидше", - переконаний він.

Також експерт прокоментував результати зустрічі Рамштайн про чергові поставки озброєння для української армії із країн Заходу.

"Найголовніше те, що нам не просто передають системи ППО, а допоможуть об’єднати їх в єдину мережу. Це дасть максимальний процент враження літальних апаратів. Крім того, є надія на передачу літаків Ф-16, які можуть бути носіями ракет, здатних збивати багато видів літальних апаратів. Перші батареї, які прибудуть в Україну, краще використовувати для захисту критичної інфраструктури, а в міру надходження нових надсилати їх на передову", - резюмував Роман Світан.

Раніше повідомлялося, що мобілізовані в РФ дуже швидко завершують військову "кар'єру": під Херсоном загинули одразу троє росіян з Уралу, які були мобілізовані 28 та 29 вересня. Ті, кому пощастило більше, потрапили в полон.