RU  UA

Потрібні умови: у чому необхідність переходу ЗСУ на професійні стандарти

Повномасштабна війна з російськими окупантами виявляє моменти у ЗСУ, які потребують коригування. Також на структуру Збройних сил впливає зміна порядку ведення війни та поява нових технологій.

Про це в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апостроф TV розповів Командувач угрупуванням сил та засобів оборони Києва, начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ, Герой України, генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк.

"Проблема професійної армії насамперед у її забезпеченні. У нас є відповідні люди, але для того, щоб їх утримати, потрібні відповідні ресурси. Взяти кінець Другої світової війни – США залишили всіх професіоналів. Навіть полковник міг залишитись на посаді сержанта. Якщо він мав відповідну професію, він отримував гроші як полковник, але вони отримали економію на відповідній підготовці фахівців, боєздатність Збройних сил", - зазначив він.

Читайте також: Скелет для колективу: чому інститут сержантів вкрай важливий для ЗСУ

За словами генерала, в Україні "всіх зрізають під нуль", а потім залишають не дуже професійних людей.

"До цього багато питань, це ще радянська система. Сподіватимемося, що після нашої перемоги, до армії буде зовсім інший підхід, тому що вся сутність, вся могутність армії – у людях. Можна дати будь-яку зброю, можна дати все, що завгодно, але якщо не буде людей, здатних керувати, здатних вести за собою, бути гідними патріотами, то скільки б зброї не давали, вона нічого не коштуватиме", - наголосив Павлюк.

Як приклад він навів Афганістан, де армія була забезпечена всім - від стрілецької зброї до авіації, а на виході, без духу, без досвіду, вона посипалася за лічені дні. Водночас, Збройні сили України, які, на думку західних експертів, не мали того потенціалу, який міг би протистояти такій потужній армії як Росія - встояли.

"Насамперед це дух і здатність виконувати завдання. Від людей дуже багато залежить, це основний скелет. Я ще раз кажу, що якщо ви хочете мати на перспективу професійну армію та вільну незалежну країну, увагу слід насамперед приділити тим людям, які здатні це робити і всіма способами залишити їх. Створити умови, щоби вони залишилися", - резюмував генерал.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ЗСУ роблять неможливе, фахівці НАТО шоковані – генерал Олександр Павлюк.