RU  UA

Скелет для колективу: чому інститут сержантів вкрай важливий для ЗСУ

Професійна армія не може бути без професійного сержанта: це молодший командир, який відповідає як за побут людей, так і за індивідуальну підготовку, це той скелет, з якого далі створюється механізм і побудова будь-якого колективу. В Україні з 2016 року працюють курси, де навчаються сержанти, є відбір, за ці роки їх пройшли до 9 тисяч осіб, які зараз обіймають сержантські посади.

Про це в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апостроф TV розповів Командувач угрупуванням сил та засобів оборони Києва, начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ, Герой України, генерал-лейтенант ЗСУ Олександр Павлюк.

Він зазначив, що через війну не все йде, як хотілося б, але сержант займає зараз гідну позицію у Збройних силах. Йде комунікація між сержантами та офіцерами, йде нарощування здатності, розуміння. Система вже запрацювала.

"Єдине, щоб вона працювала й надалі, необхідно, щоб цей сержант мав гідне забезпечення. Дай Боже, закінчиться війна, і ми зможемо залишити цих хлопців, коли у них стимул зростатиме по сержантській лінії далі. Коли у них буде гідна зарплата, гідний соціальний пакет. Якщо цього не буде, ми просто втратимо людей, вони шукатимуть кращих умов для того, щоб забезпечити свої сім'ї", - зазначив Олександр Павлюк.

Читайте також: Як змінилися ЗСУ за роки війни: генерал назвав три ключові пункти

Він розповів, що зараз створено чотири курси, де після проходження певної служби відбираються люди, які мають відповідні лідерські якості.

"На базовому рівні навчання ми дивимося, чи може ця людина керувати своїми підлеглими, і після його проходження вона стає головним сержантом відділення. Потім командири дивляться, чи може вона йти далі і бути головним сержантом взводу. Потім наступні курси – він уже головний сержант батальйону. Вищі курси - це головний сержант бригади або вищого органу управління. На останньому вищому курсі у нас уже пройшла 31 людина", - пояснив генерал-лейтенант.

Павлюк розповів, що входить до функцій головного сержанта бригади або батальйону. Він займається сержантським складом, він керує роботою головних сержантів. Він помічник, радник командира батальйону з усіх питань, що стосуються побуту та роботи особового складу, тобто всього, що пов'язане з людьми.

"Офіцер - це війна, це бій, це управління підрозділами. Сержант - це побут, індивідуальна підготовка. Ці напрями ми вибудовуємо дуже швидко, як це може бути в умовах війни", - зазначив він.

Начальник штабу Командування сухопутних військ ЗСУ додав, що сержантів готують так, щоб, коли буде потрібно, взяти на себе керування взводом. Зараз багато прикладів, коли сержантів призначають виконувати обов'язки командирів взводу.

Також багато випадків, коли люди із сержантського складу за роки війни стали офіцерами та пішли далі.

"Дуже багато таких випадків. Тих, хто починали солдатами, сержантами, я зустрічаю вже командирами рот, заступниками командирів батальйонів. Це звичайна практика. Навпаки, ми максимально стимулюємо цих людей, які вийшли з самого базового рівня, розуміють не за книгами, що таке доля солдата, доля сержанта І коли він стає командиром взводу, роти чи батальйону, він усе розуміє і швидше адаптується до солдатів", - резюмував він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ЗСУ роблять неможливе, фахівці НАТО шоковані - генерал Олександр Павлюк