RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Опалювальний сезон уже на носі: скільки українці платитимуть за комуналку

До закінчення повномасштабної війни тарифи на комунальні послуги в Україні не зростатимуть, однак варто знати, які суми доведеться бачити в платіжках під час нового опалювального сезону.

Про ціни на комуналку розповіли в Est.ua.

Електроенергія

Нинішній тариф на електроенергію діятиме до 31 жовтня 2022 року (найімовірніше, його подовжать), він фіксований для всіх регіонів країни:

  • При споживанні до 250 кВт – 1,44 грн.
  • При споживанні понад 250 кВт – 1,68 грн.

Читайте також: Щоб не злякатися платіжок за комуналку: лайфхаки для економії електроенергії

Газ

В Україні діють різні постачальники газу, ціни на послуги яких можна дізнатися онлайн. Ось такі ціни в усіх чинних постачальників газу в Україні станом на початок жовтня 2022 року:

Слід зауважити, що діяльність постачальників газу не обмежується регіоном, вказаним у назві, оскільки вони можуть продавати паливо в будь-які області.

Водопостачання й водовідведення

Ціна на такі комунальні послуги залежить від постачальників, які в цьому випадку прив'язані до регіону. У столиці, наприклад, Київводоканал встановив ціну на рівні 21, 756 грн/м³.

Гаряча вода

Ціни на гарячу воду встановлюють за аналогією до водопостачання й водовідведення.

Опалення

Централізованим опаленням приміщень займаються підприємства, які постачають гарячу воду. Зокрема, київський тариф на опалення від ТОВ "Євро-Реконструкція" становить 1408,27 грн/Гкал, а від Київтеплоенерго — 1654, 41 грн/Гкал, тоді як харківські тепломережі беруть 1748,47 грн/Гкал.

Послуги ЖЕКу чи ОСББ

Єдиної системи визначення вартості послуг догляду за будинком і територією немає, тому варто враховувати правила саме вашого будинку. Послуги ЖЕКу коштують у залежності від наявності ліфта, їх кількості, типу будинку, квадратури квартири тощо, а в ОСББ встановлюється конкретна щомісячна сума оплати для кожної квартири.

Пільги на оплату комуналки

Наприклад, у Київській міській раді ухвалили рішення про компенсацію оплати комуналки для деяких категорій населення:

  • повністю спишуть комуналку постраждалим від війни;
  • знижка 30% для соціально незахищених категорій населення;
  • 50% знижки отримають підприємства, які розмістили на своїй житлоплощі переселенців, а також підприємства громадського харчування, які на волонтерських засадах годують соціально незахищене населення, ЗСУ та ТРО.

Раніше "Апостроф" повідомляв, кому вдвічі збільшили виплати компенсації за комуналку.