RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чому Україна досі переходить на зимовий час

У неділю, 30 жовтня, о 4:00 Україна переходить на зимовий час. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

"Апостроф" розповідає, чому в Україні не скасовують перехід на зимовий час.

У переведення годинників є плюси та мінуси. Так, економія на електроенергії від переведення часу мінімальна. Вона становить лише від 0,2% до 2%. У той же час дослідження 2020 року, в ході яких проаналізували стан здоров'я більше 150 млн осіб, показали, що переведення годинників негативно позначається на здоров'ї.

Вперше переведення на сезонний час було введено у Великій Британії у 1908 році з метою економії електроенергії. У СРСР перекладати стрілки годинника почали з 1981 року, а в Україні - з перших років незалежності.

Нині понад 110 країн світу переходять на літній та зимовий час. Однак економічна доцільність цього давно втрачена, і багато держав планують відмовитися від переведення стрілок.

В Україні стрілки годинника переводяться згідно з постановою Кабміну від 13 травня 1996 р. №509 "Про порядок обчислення часу на території України". Парламент зробив уже дві спроби скасувати цю ухвалу, але обидві провалилися.

У березні 2021 року Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект №4201 "Про обчислення часу в Україні", який пропонує скасувати сезонні перекази годинника і, таким чином, залишити в Україні "зимовий" час.

"Ідея, яка закладалася у цей законопроект, полягала в тому, щоб зберегти природний для України час, а це - "зимовий" час", - говорив тоді спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Читайте також: Перехід на зимовий час: як налаштувати автоматично на смартфоні та комп'ютері

Він додав, що це питання має обговорюватися з урахуванням рішень Європейського Союзу, який підтримує ініціативу скасування сезонного переведення часу. Однак за умов повномасштабної війни з російськими окупантами повертатися до цієї теми недоцільно.

У Євросоюзі вже кілька років готуються до скасування сезонного часу, проводячи опитування всередині країн, який час краще залишити - "зимовий" або "літній". У різних державах відповідають по-різному, і кожна країна має право встановити той сезонний час, який вважатиме за потрібне. Однак рішення поки що не прийняла жодна країна, ймовірно, це буде зроблено вже після війни, оскільки зараз є важливіші питання.

Як повідомляв "Апостроф", повернення на літній час відбудеться в ніч з 25 на 26 березня 2023 року: о 3 годині ранку стрілки годинника будуть переведені на годину вперед.