RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Окупанти могли вбити чи зґвалтувати: історія втечі з Херсона українки з трьома дітьми

Волонтерка розповіла історію жінки з трьома дітьми, які втікли з Херсона, ризикуючи бути вбитими, зґвалтованими або їх могли евакуювати в Росію. Сім'я перебралася вночі на інший берег ріки на човні, а потім дійшла лісом до інших волонтерів у рідне село на Миколаївщину. Вони планують виїхати у Польщу.

Про це повідомила волонтерка Христя Венгринюк на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: "Я готовий на все, лиш би тато був живий": як в Україні піклуються про дітей війни

Вона побачила коментар, де жінка з окупованого Херсона благала врятувати її з дітьми, тому що вони голодують. Наразі волонтерка другу добу поспіль знаходиться з цією сім'єю на відеозв'язку.

Як розповіла Венгринюк, Єва з Миколаївської області 23 лютого з трьома дітками приїхала на похорони бабусі до Херсона. Це була єдина родичка у неї. 24 лютого почалося повномасштабне російське вторгнення в Україну і всі 8 місяців жінка з дітьми просиділа вдома, намагаючись не виходити з дома. Весь час вони чекали, коли місто повернеться під контроль України.

Кошти на їжу Єві перекидали власне за дітей, але виплати нещодавно зупинилися.

"Російський паспорт не брала, коли були вибори, ховалися під ліжками, щоб не голосувати, окупанти вибивали двері, але не знайшли їх. Зупинилися виплати за дітей віднедавна, а ситуація стала складніша. Єва ридала, розповідаючи, як вивозять людей з Херсона в РФ, як гвалтують жінок і дітей. Цього вона боялася найбільше", - написала волонтерка.

Єва з трьома дітьмиФото: facebook.com/khrystiavengryniuk

Матір трьох дітей наважилася дібратися другого берега ріки. Волонтери допомогли їм заплатити за переправу на інший берег.

"Вони пливли у човні, їх накрили лахміттям, багато зупинялися, каже, що одного разу їх мало не зловили. Потім вони йшли довго кущами, лісом. Їх вивели до хати якогось старого діда, там вони переночували. Звідти вона мені і писала. Вранці вони поїхали в своє село на Миколаївщину, де їхню хату розікрали. Навіть пічку розібрали. Фото додаю. Жінка далі плаче, видно, що їй потрібна дуже допомога і фізична, і психологічна. Сьогодні вранці син затемпературив, бо застудився в цьому човні", - написала Венгринюк.

29-річна Єва хоче поїхати у Польщу з дітьми, подалі від війни, щоб піти там на роботу. Вона вірить на звільнення Херсону та планує у майбутньому продати квартиру, щоб на ці кошти допомогти своїм дітям.

"Я вас дуже прошу, давайте зберемо їй квиток до Польщі, бо картка вже порожня, ми дивилися, евакуаційних безкоштовних вже нема, і на перший період на їжу. Це нереально страшна історія, яких мільйони зараз... А ще це історія про хоробрість, силу і неймовірну любов до своїх дітей", - зазначила волонтерка.

Розкрадений окупантами будинок родини Єви у Миколаївській областіФото: facebook.com/khrystiavengryniuk

Розкрадений окупантами будинок родини Єви у Миколаївській областіФото: facebook.com/khrystiavengryniuk

Розкрадений окупантами будинок родини Єви у Миколаївській областіФото: facebook.com/khrystiavengryniuk

Раніше ми писали, що волонтерам вдалося дістатися розстріляного росіянами міста Донецької області Вугледару - люди там нормально не їли два тижні.