RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Де і як знайти житло в Україні: поради переселенцям

Найреальніший сценарій для вимушених переселенців обзавестися житлом до зими - звернутися за волонтерською допомогою.

Про це йдеться у статті "Апострофа".

За даними Міжнародної організації міграції, на сьогоднішній день в Україні налічується близько 7 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. За оцінками, які також озвучували в Офісі президента, для забезпечення ВПО житлом потрібно 600 тисяч квартир.

Читайте також: Видача тимчасового житла переселенцям: як подати заяву та стати на облік

Таким чином, або в одну квартиру потрібно заселити 11 осіб, або житлову площу на всіх переселенців не вистачить. Найбільше труднощів у громадян, які все ще залишаються у східних та південних регіонах, де продовжуються активні бойові дії. Пережити зиму таким людям буде складно, оскільки у прифронтових населених пунктах відсутнє газопостачання, через що опалення до будинків також не подаватиметься.

Такій категорії громадян держава пропонує евакуюватися до безпечнішого регіону. Українцям необхідно звернутися до місцевої ВЦА, на гарячу лінію Мінреінтеграції за номером 1548 або написати до чат-боту міністерства Minre_1548_Help_Bot. Усі варіанти є працюючими, а ДСНС регулярно надає спецтранспорт для здійснення евакуації мирного населення.

"Для вирішення цього завдання логічно було б звернутися до держави. Дано: евакуюватися з Донецької області до Київської з розміщенням. Проте на гарячій лінії Мінрегіону відправляють до контактного центру Київської області, а звідти до місцевої влади. Територіальні громади Київщини, у свою чергу, реального житла запропонувати не можуть. Державний механізм надання житла для переселенців виглядає ось так: держава формує фонди житла, а далі в це житло заселяються переселенці на підставі договорів оренди. Фонди наповнюються з трьох основних джерел: будівництво нового житла, викуп існуючого та ремонт старого. Але все це далеко не масова історія", - йдеться у матеріалі "Апострофа".

Для вирішення проблем переселенців в Україні не змогли знайти 600 тисяч квартир. Більше того, на соціальне житло можуть претендувати лише ті громадяни, якщо власні квартири чи будинки були зруйновані, або стали непридатними для проживання внаслідок бойових дій. Якщо житло ціле, але знаходиться на окупованій території, то держава не надаватиме безкоштовних квадратних метрів.

Право першочергового заселення у соціальне житло надається багатодітним сім'ям, вагітним жінкам, людям, які втратили працездатність. Тобто такий варіант підходить не всім ВПО. Переселенці можуть спробувати щастя, отримавши кредит на купівлю нерухомості під 3% річних. Але з моменту повномасштабного вторгнення за цією програмою оформили лише 100 позик, а зареєстрованих у системі заявок близько 30 тисяч.

"Тому найреальніший сценарій для ВПО обзавестися житлом до зими – волонтерська допомога. Як правило, таке житло знаходиться в сільській місцевості, тому в обмін на проживання господарі квадратних метрів просять допомогу по господарству, і оплату комунальних послуг. Використовуючи такий алгоритм, можна знайти досить непогане житло із зручностями. Адже самі громадяни фінансово зацікавлені у тому, щоб розмістити у себе переселенців, оскільки з 1 жовтня уряд підвищив розмір компенсації з 450 до 900 гривень на місяць за одного переселенця", - сказано у статті "Апострофа".

Для того, щоб оформити таку компенсацію, орендодавцю необхідно подати заяву у вільній формі до місцевого ЦНАП із зазначенням анкетних даних переселенців та документами, що підтверджують особу. Крім цього, потрібно зареєструватися на спеціальному порталі "Прихисток".

Заява обробляється системою до 5 днів, після чого приймається рішення про нарахування компенсації орендодавцю, який дав притулок ВПО. Подібну заяву необхідно надсилати до ЦНАПу щомісяця, щоб допомога виплачувалася.

читайте повну версію матеріалу "Апострофа": Одна квартира на 11 осіб: як переселенцям пережити зиму