RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

З грудня пенсія деяких українців збільшиться до 4395 гривень

У грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також проведуть перерахунки пенсій, зокрема для учасників бойових дій.

Про це повідомили у виданні "НаПенсії".

Як відомо, пенсія учасника бойових дій (УБД) залежить від страхового стажу й отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, однак вона не може бути меншою за 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тому у грудні мінімальна пенсія УБД становитиме 4 395 грн.

Читайте також: Спеціальні пенсії понад 5 тисяч гривень на місяць: в Україні можуть запровадити новий тип виплат

Мінімальна пенсія для учасників бойових дій щороку збільшується відповідно до зростання прожиткового мінімуму. Так, у січні 2022 року вона становила 4 061 грн, тоді як з грудня 2022 буде 4 395 грн.

Крім того, з з 1 січня 2023 року українські військовослужбовці із званням Героя України або нагороджені орденами мають право на щомісячну допомогу:

  • особи, які отримали звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка", отримуватимуть виплату в розмірі 3 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • лицарі ордена "Богдана Хмельницького" трьох ступенів (повні лицарі) отримуватимуть виплату в розмірі 2 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • кавалерам ордена "За мужність" трьох ступенів (повні 2 кавалери) зможуть отримати виплати в розмірі 1 мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

Якщо ж військовий загинув, то виплати можуть одержувати його родичі: чоловік чи дружина, діти, батьки, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які пільги надають учасникам бойових дій.