RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Які пільги надають учасникам війни: юристи озвучили відповідь

Українцям, які захищають країну від російських окупантів, надається низка пільг та знижок - від безкоштовної стоматологічної допомоги до податків.

Про це розповідає Finance.ua.

Учасники бойових мають можливість:

  • безкоштовно отримувати ліки, стоматологічну допомогу, без черги обслуговуватись у лікувально-профілактичних закладах та аптеках;
  • безкоштовно лікуватись у санаторіях (або отримати відшкодування вартості у разі, якщо УБД самостійно сплатив відвідування закладу);
  • оплачувати комунальні послуги із знижкою у розмірі 75%;
  • безкоштовно користуватися всіма видами міського пасажирського транспорту, а один раз на 2 роки безкоштовно користуватися залізничним, водним, повітряним чи міжміським автомобільним транспортом;
  • отримувати лікарняні виплати у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • використовувати щорічну відпустку у зручний для себе час, а також отримувати додаткову відпустку на 14 днів на рік із збереженням зарплати;
  • одержати переважне право на робоче місце при скороченні штату;
  • отримати пільги щодо сплати податків та інших бюджетних платежів.

Читайте також: Чи можна зберегти робоче місце, рятуючись від війни: влада озвучила відповідь

Крім того, їм належить першочергове отримання житла, якщо є потреба у покращенні житлових умов, а також першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва та на першочерговий ремонт житла.

Проте, згідно з постановою Кабінету Міністрів України, у 2022 році видатки загального фонду Державного бюджету на виплату грошової компенсації скорочені у повному обсязі та направлені до резервного фонду державного бюджету з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану.

Учасники війни також можуть отримати позику на будівництво або ремонт житлових будинків, а також будівництво або придбання дачних будинків. Погасити борг потрібно протягом десяти років, починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва.

Також з 27 липня, згідно із законопроектом "Про внесення змін до закону України "Про споживче кредитування" про врегулювання простроченої заборгованості на період дії військового, надзвичайного стану" (№ 7414), ухваленому Верховною Радою, банки, небанківські установи та колектори тимчасово не зможуть стягувати з військових та їхніх сімей прострочені борги.

Норми цього закону діятимуть у період військового, надзвичайного стану в Україні та протягом 6 місяців після дня його припинення чи скасування.

Як повідомляв "Апостроф", через повномасштабне російське вторгнення умови призначення субсидій деяким громадянам змінили - йдеться про надання фінансової підтримки особам, які виїхали за кордон.